Δραματική έξοδος από τη Μαριούπολη για τους ομογενείς και Έλληνες δημοσιογράφους με τα όπλα να τους σημαδεύουν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τους ομογενείς και Έλληνες δημοσιογράφους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την Μαριούπολη, στο 2ο μπλόκο βρέθηκαν σε ουλαμό αρμάτων 20 θωρακισμένα οχήματα, με δεκάδες πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Η αυτοκινητοπομπή περικυκλώθηκε από στρατιώτες.

«Φτάνοντας εκεί μπαίνει το τανκς μπροστά γυρνάει το κανόνι στο αυτοκίνητό μας, ο στρατιώτης αρπάζει το πολυβόλο και το γυρίζει πάνω μας, αρχίζουν και ουρλιάζουν τα παιδιά, βγαίνουν στρατιώτες μας περικυκλώνουν και μας σημαδεύουν στο μάτι», τονίζει ο δημοσιογράφος του STAR Σπύρος Λάμπρου.

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζουν τη διαδρομή οι Έλληνες που έφυγαν από το μέτωπο της Μαριούπολης, ενώ λένε ότι τους σημάδευαν κανόνια, αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης.

Η δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού από την πολιορκημένη Μαριούπολη Ελλήνων ξεκίνησε στις 11 το πρωί, έχοντας λάβει εγγυήσεις από τη Ρωσία για την ασφάλεια όλων. Αρχικά 21 οχήματα με 80 πολίτες πέρασαν μέσα από κατεστραμμένα χωριά όπου τα σπίτια ακόμη καίγονταν, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στο κομβόι και άλλα οχήματα ανθρώπων που ήθελαν να φύγουν.

Η αυτοκινητοπομπή κινείται οδικώς μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, με στόχο να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που ήθελαν να φύγουν.

Κατευθύνονται προς τη Μολδαβία με ενδιάμεσους σταθμούς της Ζαπορίζια και τη Δνείπρο. Σε όλα τα αυτοκίνητα υπάρχει η ένδειξη Press, Tύπος, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα όπως και οι ελληνικές σημαίες.

Πριν από λίγες ώρες η ελληνική αποστολή έφτασε στα Ζαπορίζια όπου θα διανυχτερεύσουν σε ξενοδοχείο για να ξεκινήσουν αύριο το μακρινό και δύσκολο ταξίδι προς τη Μολδαβία.

Αποστολή στην Ουκρανία: Γιώργος Σιδέρης
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καλαφάτης
Σπύρος Λάμπρου δημοσιογράφος STAR

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο ανέφερε πως μεγάλα ουκρανικά telegram κανάλια που παίρνουν την πληροφόρησή τους από υπηρεσίες ασφαλείας, προειδοποιούν ότι Ρώσοι υπό τη σημαία του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ σχεδιάζουν να χτυπήσουν το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, προκειμένου να δυσφημίσουν την Ουκρανία και να μειώσουν την υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα.

https://twitter.com/Onisenko/status/1499052313759076352?s=20&t=cpKtRIbmVKr1VvcK52xacg

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ελληνο-ουκρανικής φιλίας Μιχάλης Ροδόπουλος είπε ότι «το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί είναι ότι στο χωρίο Σαρτανά 1.200 παιδιά που είναι σε καταφύγιο κάτω, δεν έχουν νερό, δεν έχουν φαγητό, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, δεν ξέρω, εμένα πήρα τηλέφωνο και μού είπαν, λυπούμαστε πάρα πολύ, καμία οργάνωση».

Από το ρεπορτάζ από το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται ότι από χθες το βράδυ όταν και τελείωσε η τηλεδιάσκεψη από το ΥΠΕΞ στο Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επικοινωνίας από τις αρχές του γενικού προξενείου που έχουν μείνει πίσω για να ενημερωθούν όσοι επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτό το κονβόι, με τον αστερίσκο ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με δικό τους αυτοκίνητο, δεν μπορούσε τα προξενείο να παρέχει άλλο μέσο μεταφοράς.

Ο κ. Ροδόπουλος τόνισε ο πρόξενος στη Μαριούπολη έκανε αυτό που μπορούσε, επεσήμανε ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να στείλει χρήματα να βάλουν βενζίνη γιατί από τα 21 αυτοκίνητα που έφυγαν, το 1 έμεινε στο δρόμο από καύσιμα».

«Εμπόλεμη ζώνη, ένα χωριό κατεστραμμένο που δεν υπάρχει τίποτα, αυτοί οι άνθρωποι με τι θα έφευγαν από το χωριό τους να πάνε στο σύνορα, με το γαϊδούρι; Έπρεπε να μεριμνήσει πρώτα πρώτα το υπουργείο Εξωτερικών να εξασφαλίσει χρήματα να βάλουν βενζίνη να πάνε τον κόσμο στα σύνορα αυτό δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε ο κ. Ροδόπουλος.

Ζητώντας να επαναλάβει αν 1.200 άτομα είναι αυτήν τη στιγμή είναι εγκλωβισμένα σε καταφύγιο στο Σαρτανά, ο κ. Ροδόπουλος είπε ότι αυτά τα άτομα δεν είναι στο Σαρτανά, αλλά έχουν φύγει και είναι στη Μαριούπολη. Τα άτομα αυτά μαγειρεύουν με ξύλα στο δρόμο, πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος