Νέα μελέτη Λύτρα: Αντιδράσεις από επιστήμονες και κόμματα για τα πορίσματα – Θ. Πλεύρης: Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει (video)

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, αν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν έχουν αυξηθεί. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση μελέτης του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, για τους διασωληνωμένους που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δίνοντας απάντηση για τα ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας.

Κατά 16% έχουν μειωθεί οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά 24%. Οριακά μειωμένες είναι και οι διασωληνώσεις.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης Λύτρα για τις ΜΕΘ

Αναφορικά τη νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, που έγινε από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο του 2022 και αφορούσε στο μεγαλύτερο μέρος της το κύμα της παραλλαγής Δέλτα τα ευρήματα είναι τα εξής: Σε 14.011 διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, προέκυψε ότι ήταν κατά 25% αυξημένος ο αριθμός των θανάτων εκείνων οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έναντι εκείνων που ήταν διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ.

Τα ευρήματα, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. Αρχικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα καταγράφει πρωτιές σε ανθρώπινες απώλειες.

«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το Σύστημα Υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζομένους σε σχέση με το 2019» αναφέρει το tweet του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγοντας ότι πρόκειται για «υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».

Πλεύρης: Απο τη μελέτη προκύπτει ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Open δήλωσε πως ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων, επισημαίνει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη και καταλήγει ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός».

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης μιλώντας για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό, εντός και εκτός ΜΕΘ, είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων.

Διπλάσιες οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ

Άρα αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι» ανέφερε ο υπουργός υγείας.

Ολοκληρώνοντας  την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «δυστυχώς τις ελληνικές ΜΕΘ τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Α. Κοτανίδου: Δεν έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικοί παράγοντες στη μελέτη

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό, η οποία δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν γνωρίζουμε πολλά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μελέτης Λύτρα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε εξαιρετικά καλά την πανδημία και συνεχίζει να το αντιμετωπίζει σε αυτή την φάση».

Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι «οι εργασίες είναι πολύ καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας. Αναφερόμενη στο Β’ μέρος της μελέτης Λύτρα, την οποία δεν συνυπoγράφει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν επικριτική υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, «ο κ. Λύτρας δεν λαμβάνει υπόψη τι είχαν αυτοί οι άνθρωποι που διασωληνώθηκαν, αν  είχαν εμβολιαστεί, πόσες ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να διασωληνωθούν, δεν έχουμε τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία, το φύλο».

Ξανθός: Επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ

Ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Περιστύλιο της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα επιστημονική μελέτη του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας.

Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους.

Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός. Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης. Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών.

Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές».

Γ. Φραγγίδης: «Καταρρίπτεται το success story της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας»

«Η μελέτη του καθηγητή κ. Θεόδωρου Λύτρα, για τη θνητότητα διασωληνωμένων covid-19 ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε ο Γιώργος Φραγγίδης, τομεάρχης υγείας και ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην οποθέτησή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φραγγίδη για τη μελέτη Λύτρα έχει ως εξής: «Αφορά στην περίοδο Σεπτέμβρη 2021 – Απρίλη 2022 και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της πολυσυζητημένης μελέτης που εξέδωσαν πέρυσι από κοινού οι καθηγητές κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία.
Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν. Πιο συγκεκριμένα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%.

Η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία. Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στην περίπτωση του νοσοκομείου του Κιλκίς, του νομού μου. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δεν έχει λειτουργούσα ΜΕΘ. Εκεί, οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι και να διακομιστούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η ανωτέρω μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Φραγγίδης.

ΜέΡΑ25: Σχεδόν βέβαιος θάνατος για όσους ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ

Ανακοίνωση για τη νέα έκθεση Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25. «Ακόμα μία μελέτη του καθηγητή Λύτρα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνώριζαν ήδη και από την προηγούμενη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, πως η εγκληματική πολιτική της Μητσοτάκης Α.Ε. στο χώρο της υγείας εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους ανθρώπων που θα είχαν σωθεί αν η Κυβέρνηση είχε προβεί σε πραγματική και όχι επικοινωνιακή, δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στη μελέτη αυτή επιβεβαιώνονται τα τραγικά στοιχεία της πρώτης μελέτης: οι ανισότητες μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και ο σχεδόν βέβαιος θάνατος για όσους ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία αυτά, είναι συντριπτικά για τις εγκληματικές πολιτικές της Κυβέρνησης που συνειδητά, παρά τις έντονες φωνές από τους Ειδικούς και την Αντιπολίτευση, αποφάσισε να μην ενισχύσει ούτε στο ελάχιστο το ΕΣΥ μέσα στη χειρότερη υγειονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας που διαχειρίστηκαν αυτήν την τραγωδία με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο, είναι υπόλογοι για αυτά τα φοβερά εγκλήματα και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από την συνειδητή πολιτική επιλογή της Μητσοτάκης Α.Ε. να αφεθούν εκτός ΜΕΘ ασθενείς εν μέσω μιας φονικής πανδημίας. Τα εγκλήματα αυτά του κ. Μητσοτάκη ούτε συγχωρούνται, ούτε και παραγράφονται και θα πρέπει η Κυβέρνηση του να λογοδοτήσει γι΄ αυτά πολιτικά και ποινικά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος