Νέα Μάκρη: Σε ενδομήτρια αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου

Βαθιά θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί ο θάνατος 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, με την οικογένεια να καταγγέλλει ότι οφείλεται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο θάνατός της προήλθε από ενδομήτρια αιμορραγία.

Η Εισαγγελία διέταξε άμεσσα ποινική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα και το μωρό που κυοφορούσε. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την άλλη τραγωδία στην Κω, όπου γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε καρότσα αγροτικού. Η υπόθεση προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Η καθυστέρηση στην άφιξη των ασθενοφόρων στα περιστατικά της Κω και της Νέας Μάκρης είναι διαφορετικής αιτιολογίας. Στην περίπτωση της Κω, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή ασθενούς, κατά την κρίσιμη ώρα. Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον. Και στα δύο περιστατικά αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών.

Οχήματα υπάρχουν – Όχι όμως διασώστες

Οχήματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται η πρόσληψη 200 διασωστών για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα νησιά και 150 – 200 στην περιοχή της Αττικής.

Στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600.

Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά.

Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ καταγράφονται – H απομαγνητοφώνηση θα ρίξει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης

Η αξιολόγηση των κλήσεων γίνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από διασώστες ή και γιατρούς. Ο συντονιστής στο Κέντρο αποφασίζει και αν θα σταλεί ασθενοφόρο ή κινητή Μονάδα, ανάλογα με την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Ολες οι κλήσεις καταγράφονται, οι συνομιλίες ηχογραφούνται και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση ενός περιστατικού, η απομαγνητοφώνηση ρίχνει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τι συμβαίνει στις νησιωτικές περιοχές

Με ένα ασθενοφόρο καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νησιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κάθε μήνα μετακινούνται στα νησιά, από άλλες περιοχές της χώρας, 100 διασώστες – για έναν μήνα ο καθένα ς- με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημόσιο (έξοδα μετακίνησης, εξασφάλιση στέγης και την όλη διαδικασία που απαιτείται, για την κάθε μετακίνηση διασώστη).

Στην Κω σήμερα, οι διασώστες είναι 10 – ανάμεσά τους ένας από μετακίνηση – για τη στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Τα σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νησιών με διασώστες, με έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο συγκεκριμένος αριθμός διασωστών, που απαιτείται για κάθε νησί, υφίστανται από το 2016.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Νίκος Κοντορούσης

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος