Nέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων με αυξήσεις που φθάνουν το 38%

«Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, μετά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των Οικοδόμων σήμερα Πέμπτη 28 Απρίλη 2022, ανακοινώνει την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Ως προς το ουσιαστικό μέρος της ΣΣΕ η Ομοσπονδία αναφέρει ότι: «Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ, μετά από αρκετά χρόνια, είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των Πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Nέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων με αυξήσεις που φθάνουν το 38%Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά, για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ θα ισχύσει από 1.4.2022 και προβλέπει τα εξής:
· Αύξηση 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη.
· Αύξηση 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.
· Αύξηση 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται:
· 10% επίδομα γάμου.
· 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
· 10% επίδομα σπουδών.
· 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.
· Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα».

Nέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων με αυξήσεις που φθάνουν το 38%Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία στην ίδια ανακοίνωση τονίζει πως: «Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ δε σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό το στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, χωρίς καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, μαζί με τα οικοδομικά σωματεία, άμεσα θα κινήσει τη διαδικασία για να κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε κάποια εργοδοτική οργάνωση.

Nέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων με αυξήσεις που φθάνουν το 38%Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της Ομοσπονδίας και των σωματείων μας, μπορούμε να πετύχουμε νέες νίκες και αποτελέσματα.

Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για εμάς και τις οικογένειές μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο γενικότερο αγώνα που δίνουμε ως εργάτες ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος