Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους – Όλο το ΦΕΚ

Ενεργοποιούνται το Σάββατο τα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών στην εργασία τους και σε τομείς όπως η εστίαση και ψυχαγωγία. Την ίδια ώρα σε διαρκή ανοδική τροχιά οι νέες μολύνσεις κορονοϊού στη χώρα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, προβλέποντας ακόμη και 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Από το Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν όλη την Επικράτεια και εμπεριέχονται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Ανήλικοι
Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

Ανεμβολίαστοι καταναλωτές
Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες
Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς.

Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες.

Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Ο κορoνοϊός σαρώνει όλη τη χώρα και νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Εντοπίστηκαν 6.909 νέα κρούσματα, 450 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ 48 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

«Τα κρούσματα των ανεμβολίαστων πιέζουν το σύστημα υγείας, δεν ξέρω αν θα είναι 60. 000, αλλά ένας τεράστιος αριθμός θα είναι κι ένα ποσοστό από αυτούς θα βρεθούν στις ΜΕΘ και κάποιες χιλιάδες από αυτούς θα καταλήξουν» ανέφερε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζονται. Οι εισαγωγές καθημερινά αυξάνονται.

«Κάθε εφημερία είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη χθες 115 άτομα στα επείγοντα ένα νούμερο που είχαμε να το δούμε από πριν από 20 μήνες πανδημίας» δήλωσε ο συντονιστής πανδημίας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μαζικοί εμβολιασμοί γιατί θα μπούμε στο δίλημμα lockdown  ή θάνατος ή φόβος τα Χριστούγεννα» επισήμανε ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες ήμερες στον προγραμματισμό ραντεβού για την πρώτη δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα κλείστηκαν 15.000 ραντεβού, την Τρίτη 20. 000, την Τετάρτη 27. 000 και την Πέμπτη 29. 500. Επίσης, άνοιξε η πλατφόρμα της 3ης δόσης για όλους τους ενηλίκους.

Είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,  που περιόδευσε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ανανέωσης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι χωρίς να γίνει κεντρική συζήτηση στην ΕΕ. Τέτοια συζήτησή δεν έχει ανοίξει, συζητάμε γενικότερα για την τρίτη δόση».

«Ο κανονισμός αλλά και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση για τα οποία γίνονται συζητήσεις, δεν προβλέπουν ανώτατη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστιάν Βίγκαν.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να θεσπίσει κανόνες για το διάστημα κατά το οποίο αυτά θα γίνονται αποδεκτά.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου. Ονομάζεται LZTFL1 κι εμποδίζει τα κύτταρα που καλύπτουν αεραγωγούς και πνεύμονες να ανταποκρίνονται σωστά στον ιό ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες της Οξφόρδης επηρεάζει διαφορετικά τις εθνοτικές ομάδες. Φαίνεται ότι το 60% του πληθυσμού από τη Νότια Ασία διαθέτει αυτό το γονίδιο. Μόλις το 15% του πληθυσμού από Ευρώπη και το 2% σε περιοχές της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Ευθεία σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο την Εκκλησία και τη λειτουργία της εν μέσω πανδημίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έγινε συνεννόηση κυβέρνησης και Εκκλησίας, επαναλαμβάνει ότι υπήρξε επικοινωνία των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ψεύδονται ασύστολα, όπως κάνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ύστερα από συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκδόθηκε η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς».

Επικαλούμενος βίντεο στο οποίο, όπως σημειώνει, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επιβεβαιώνει πως η επικοινωνία έγινε μετά την ειλημμένη απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «γελοίες διαρροές».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται έστω και τώρα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και συνεχίζει τον αυτοεξευτελισμό. Προσπαθούν να πείσουν με διαρροές ότι μετά από δική τους πρωτοβουλία υπήρξε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τόνισαν, εντούτοις, ότι της έκδοσης του εγκυκλίου σημειώματος είχε προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των γραφείων του πρωθυπουργού και του κ. Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές: «Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες».

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας στέλνει η εκκλησία.

«Πρέπει ακόμη με μεγαλύτερη φωνή να προσπαθήσουμε να πείσουμε, γι` αυτό κάνουμε έκκληση όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να προβούν στην πραγματοποίηση του εμβολίου» δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος Άνθης, εκπρόσωπος της ΔΙΣ, στην ΕΡΤ

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, είπε στην ΕΡΤ: «πρέπει με μια μονοκοντυλιά όσοι αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο, να υποχρεωθούν να κάνουν εμβολιασμό. Κι εκεί μέσα είναι γιατροί, παπάδες, νοσηλευτές…».

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, με αφορμή και τις τελευταίες οδηγίες για τους ναούς, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ακόμα και η Ιερά Σύνοδος, με την απόφασή της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων πολύ περισσότερο από την ίδια την κυβέρνηση, και την εξέθεσε για την αναξιοπιστία και την αναποφασιστικότητά της» ανέφερε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ σημειώνει: «Η ανάγκη για μέτρα προστασίας σε χώρους διασποράς του ιού αφορά αυτονόητα και τις εκκλησίες, αφορά όμως και εκείνους τους χώρους -Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία, χώρους δουλειάς- που μένουν απροστάτευτοι με κυβερνητική ευθύνη».

«Για εμάς τους χριστιανούς η εκκλησία του Θεού, στην οποία επί αιώνες εισέρχονται όλοι, αμαρτωλοί και μη, ασθενείς και μη, είναι το “άρτιο φάρμακο της ψυχής”» τονίζει η Ελληνική Λύση.

«Αυτή είναι δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: αντιφάσεις, παλινωδίες, απειλές» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Στη Λέσβο, η Μητρόπολη Μυτιλήνης έλαβε αυστηρά μέτρα, που φτάνουν μέχρι και την αργία, σε βάρος ιερέων οι οποίοι αρνούνται να εμβολιασθούν, μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, κυρίως σε περιοχές όπου ανεμβολίαστοι ιερείς επιτρέπουν σε πιστούς να εισέρχονται στους ναούς χωρίς μάσκες. 

Διαβάστε όλο το ΦΕΚ

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κάτια Νιάκαρη, Κλειώ Νικολάου, Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος