Έρχονται ισχυρές βροχές & καταιγίδες σε κεντρική και νότια Ελλάδα — Πού θα χιονίσει

Πριν ακόμα ξεπεραστούν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίς», η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο, ενημερώνει για νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η αλλαγή του καιρού θα σημειωθεί από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Ν. Ζιακοπούλου: Σύντομη, αλλά αξιόλογη η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, ενημερώνει αναλυτικά για τη νέα κακοκαιρία.

Το Σάββατο περιμένουμε βροχές ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά, πιθανώς για λίγο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πάντως έως το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί στην ανατολική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα γίνουν βοριάδες στις περισσότερες περιοχές, έως 8 μποφόρ τοπικά.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, έως 14 με 15 στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και χιόνια σε ορεινές πιθανώς και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 4 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε νεφώσεις με πιθανές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

Την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν κυρίως σε νοτιοανατολικό Αιγαίο και Κρήτη με σταδιακή εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ήδη βελτιωμένος. Οι βοριάδες, προσοχή, θα φτάνουν πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο σε Ιόνιο και ηπειρωτικά, με παγετό όμως τοπικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την επικείμενη κακοκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ζητεί να τεθούν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας. Επίσης, τονίζει ότι: «οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας “Ελπίδα”, είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν».

Σχετική ανάρτηση για τη νέα επιδείνωση του καιρού έκανε ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς,

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.
Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).
Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά – ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για το ενδεχόμενο χιονοστρώσεων στη δυτική Μακεδονία

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χιονοσστρώσεων στη δυτική Μακεδονία.

Όπως λέει:

Για τους φίλους/φίλες, κατοίκους των νομών της Δυτικής Μακεδονίας ή και τους οδηγούς που θα βρίσκονται στην περιοχή (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά):
Σύντομο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κατά τόπους και καλές χιονοστρώσεις, το πέρασμα από χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, απόψε προς το Σάββατο,αύριο, οπότε ας έχουν υπόψη τους ότι τις πρωινές – προ μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 29/1 δεν αποκλείεται να χρειαστούν αλυσίδες στα ακόλουθα σημεία της περιφέρειας:
– Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),
– Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),
– Στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής,
– Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας)
– Στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου
καθώς και το υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας!

Meteo: Νέα κακοκαιρία στα κεντρικά και νότια – Επικινδυνότητα επεισοδίου βροχόπτωσης κατηγορίας 3 το Σαββατοκύριακο    

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/01, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο (το Σάββατο), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την επερχόμενη κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Έρχονται ισχυρές βροχές & καταιγίδες σε κεντρική και νότια Ελλάδα — Πού θα χιονίσει

Για τη νέα κακοκαιρία, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

  • οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου,
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο,
  • οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος