«Ναι» στις διαδημοτικές μετακινήσεις από Μ. Πέμπτη – Με sms έως τις 15/5

Με τον κωδικό “6” στο 13033, θα μπορούμε να μεταβαίνουμε σε καταστήματα εστίασης και καφέ, από τη Δευτέρα του Πάσχα. Η αποστολή μηνυμάτων θα συνεχιστεί έως τις 15 Μαΐου, οπότε και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων εκτός νομού. Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς μουσική. Την ίδια ώρα με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχο να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα απελευθερώνονται τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από τη Μεγάλη Πέμπτη αντί για τη Δευτέρα του Πάσχα με σύμμαχο τους εμβολιασμούς αλλά και τον καλό καιρό. Από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει η εστίαση με τη χρήση μηνύματος και τον κωδικό 6 στο 13033.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα ανοίξουν μετά από αρκετούς μήνες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε ημιυπαίθριους, με καθήμενους πελάτες, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, χωρίς μουσική, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κάνουν δυο φορές την εβδομάδα self test ενώ οι επιχειρήσεις θα κλείνουν αυστηρά στις 22:45 με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει στις 23:00 το βράδυ.

Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στα διόδια των εθνικών οδών. Δίπλα στην αστυνομία βρίσκονται πλέον επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα έγγραφα των ταξιδιωτών με φορητούς σαρωτές.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάριος Κωνσταντινίδης αρκετοί οδηγοί για να αποφύγουν τον έλεγχο που γίνεται στην Ελευσίνα, επιλέγουν την παλαιά Εθνική χωρίς διόδια.  Και εκεί όμως η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα 24/24ωρο ελέγχοντας διεξοδικά όλα τα διερχόμενα οχήματα.

Μέχρι το μεσημέρι από τα διόδια των Αθηνών έφυγαν περισσότερα από 26 χιλιάδες οχήματα ενώ 212 οδηγοί υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω.

Πώς φτάσαμε στην παράταση του sms στις 15/5

Σταδιακή χαλάρωση και αποσυμπίεση. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Όπως εξηγούν  κυβερνητικά στελέχη, η επιτροπή εισηγήθηκε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες το μέτρο του click in shop και του click away στο λιανεμπόριο.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιούνται μεγάλα βήματα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπως το άνοιγμα των σχολείων και το επικείμενο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και της εστίασης, κρίθηκε ότι είναι ουσιαστικό να παραμείνει σε ισχύ και για τις επόμενες δύο εβδομάδες ένα μέτρο που, όπως επισημαίνεται, αποδεδειγμένα έχει συμβάλει στην προστασία δημόσιας υγείας.

Με γοργούς ρυθμούς χτίζεται το τείχος ανοσίας

Tα πρώτα μηνύματα μεσώ της άυλης συνταγογράφησης άρχισαν ήδη να καταφθάνουν για τον εμβολιασμό των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των 30αρηδων στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

Μέσα σε μια ημέρα κλείστηκαν πάνω από 200. 000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση από τους πολίτες 30 έως 39 ετών, ενώ έγιναν ήδη 9. 142 εμβολιασμοί. Για τους πολίτες 45 έως 49 ετών το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια ενώ αρχές Μάιου θα ενημερωθούν οι πολίτες 40 έως 44 ετών πότε ακριβώς αυτά θα είναι διαθέσιμα και εκείνους.

«Η ηλικιακή ομάδα αυτή με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξει για όλα τα εμβόλια. Θα το ξέρουμε αρχές Μαΐου ποτέ θα γίνει το άνοιγμα εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις» ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο στόχος είναι εντός του Ιουνίου ραντεβού να αρχίσουν να κλείνουν και οι 18 έως 29 ετών.

«Επιταχύνουμε και θα έχουμε 100. 000 εμβολιασμούς την ήμερα. Έτσι, τον Μάιο θα φτάσουμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 3 εκατ. εμβολιασμούς» υπογράμμισε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το 95% των ανθρώπων πάντως που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Με tweet του o πρωθυπουργός έκανε για μια ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Κάντε το εμβόλιο. Βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε να κάνουν κι αυτοί το εμβόλιο. Κάντε το για όλους μας. Εδώ, όλοι κάνουμε ο, τι περνά από το χέρι μας. Αλλά το να μην φτάσετε ποτέ εδώ, είναι στο δικό σας χέρι.» Ακούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εμβολιαζόμαστε.»

Σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2781 νέα κρούσματα, 805 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ 63 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με ενδείξεις, αν και δειλές αποσυμπίεσης. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της Biontech

Οι νέες μεταλλάξεις προβληματίζουν τους ειδικούς που εφιστούν τη προσοχή για πίστη τήρηση των μέτρων

Έκκληση του πρωθυπουργού στους πολίτες να εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός απευθύνει νέο κάλεσμα στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο», σημείωσε, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που εξέπεμψε το δικό της μήνυμα.

«Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιπτώσεις μιας αρρώστιας η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά θα έχουμε πράξει, πιστεύω, και το κοινωνικό μας χρέος βοηθώντας συνολικά την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας…».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «ιδιαίτερα αισιόδοξο βρίσκω ότι προχωρά εξαιρετικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας νομίζω, θα αποδειχθεί και με τους νέους αυτό τώρα, έχει πειστεί ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας».

Μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για το εμβόλιο της AstraZeneca, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντέννα άνοιξε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Άνοιξε η πλατφόρμα για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις εταιρειών. Όλη η Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astrazeneca. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα είναι περισσότερες από τον πάθει κάτι από το εμβόλιο» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανεύθυνος και πλέον αυταπόδεικτα συνειδητός υπονομευτής της εθνικής προσπάθειας κατά της πανδημίας, το μόνο που δεν είπε καθαρά ο κ. Τσίπρας, είναι να μην κάνει κανείς το εμβόλιο» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Με την ανακοίνωση της αυτή η κυβερνητική εκπρόσωπος αποδεικνύει τον απόλυτο κυνισμό της κυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρει ποια διαστρεβλωμένα μηνύματα θα εκπέμψουν για τον εμβολιασμό, αρκεί να το χρεώσουν στον Τσίπρα» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και τοποθετήθηκε επί των αναφορών του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το Δημόσιο. «Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός πολίτης που να μη συμφωνεί με Τζανακόπουλο. Μίλησε για τις εστίες διαφθοράς» είπε ο κ. Τσιπρας. 

«Αντί να αναγνωρίσει ότι αυτό που είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος και προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον κ. Τζανακόπουλο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Νωρίτερα σήμερα το εμβολιαστικό κέντρο στο Ασκληπιείο της Βούλας επισκέφθηκε η Φώφη Γεννηματά.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρέωση, είναι δικαίωμα. Είναι το δικαίωμά σας στη ζωή…Χρειάζεται άμεσα αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για να μην μείνει κανένα περιθώριο στη σύγχυση και στην παραπληροφόρηση» δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Όσο δεδομένη είναι η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια, άλλο τόσο δεδομένο είναι ότι από μόνος του ο εμβολιασμός δεν φτάνει για τον τερματισμό της πανδημίας».

«Σήμερα μέσω της υποκριτικής αντιπαράθεσης, προσπαθούν απλώς να συσπειρώσουν το κομματικό ακροατήριο» τονίζει η Ελληνική Λύση.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, ενόψει του Πάσχα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνταντινίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σέκη, Άντζελα Ζούγρα, Μαρία Σταθοπούλου, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος