Ο εφιάλτης της μετάλλαξης Δέλτα που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ο φόβος για τη διασπορά στους ανεμβολίαστους ήταν το θέμα για το οποίο μίλησαν στην ΕΡΤ οι επιστήμονες Μανώλης Σμυρνάκης και Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν νοσήσει και με δεύτερη δόση εμβολίου.
Ο Μανώλης Σμυρνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» αναφέρθηκε στους συνδυασμούς των εμβολίων και τον εμβολιασμό, με δύο δόσεις, όλων όσοι προσβλήθηκαν με κορονοϊό.
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα και την εξασφάλιση πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει, ο κ. Σμυρνάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει Eθνικό Mητρώο ασθενών Covid.
«Σε περίπτωση που δεν έχει καταγραφεί το περιστατικό νόσησης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις, ακόμη και αν εμφανίζει αντισώματα», γιατί όπως είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «το πιστοποιητικό αντισωμάτων δεν χρησιμοποιείται παγκόσμια για να αποδείξει τη νόσο». O κ. Σμυρνάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους Έλληνες που έκαναν την πρώτη δόση στο εξωτερικό, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κάνοντας πρώτα μια αίτηση σε ένα ΚΕΠ.
Τι δήλωσε για την αλλαγή εμβολίων
«Οι λόγοι για να αλλάξει κανείς εμβόλιο και να κάνει αυτό τον συνδυασμό των εμβολίων είναι πολύ συγκεκριμένοι και στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες να γίνει μια συγκεκριμένη αίτηση από τον οικογενειακό γιατρό έτσι να μπορέσει να περάσει από το ένα εμβόλιο στο άλλο». Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάκη, «εφόσον δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι καλύτερο να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο που ξεκινήσαμε.
Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάνη, «τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και στην πραγματικότητα ο καθένας θα πρέπει να κοιτάζει έξω από τη χώρα για να δει πότε θα βγούμε από αυτή την ιστορία. Ο ΠΟΥ, λέει για παράδειγμα, μη κοιτάτε για τρίτες δόσεις ή εμβολιασμό στα παιδιά. Φροντίστε να εμβολιαστούν οι χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να εμβολιάζονται. Εμβολιασμός σε όλον τον πλανήτη είναι ο δρόμος για να βγούμε από αυτή την ιστορία».
Τριανταφυλλίδης: Να εμβολιαστούν τα παιδιά 12 -15 ετών
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, δήλωσε ότι και αυτός συμφωνεί με την άποψη ότι οι όσοι έχουν αποθεραπευτεί από τον κορονοϊό, πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως.
«Αν είμασταν στις ΗΠΑ δεν θα το συζητούσαμε. Εκεί κάνουν και τις δύο δόσεις».
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το γεγονός ότι νοσηλεύονται πλέον άνθρωποι νεαρής ηλικίας ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ισραήλ όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
«Διαπιστώθηκε ότι 50% των κρουσμάτων είναι κυρίως νεαροί. Περίπου 10% είναι παιδιά του δημοτικού και 40% είναι παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό ηλικίας 15 -17 ετών, να μιμηθεί η Κυβέρνηση το παράδειγμα της Γαλλίας που εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών ώστε τον Σεπτέμβριο, εμβολιαζόμενοι όλοι οι μαθητές, καθηγητές, να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία».Mεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι στη Ρώμη «ένα 10% των 20χρονων που νόσησαν, υποφέρουν για έξι μήνες από το long Covid σύνδρομο. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά γιατί οι επιπτώσεις του covid είναι μακροπρόθεσμες». Τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχει τριπλή επίπτωση στα κύτταρα των πνευμόνων και κυρίως στα κύτταρα που σχετίζονται με τη μεταφορά του οξυγόνου».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος