N. Xαρδαλιάς: Aργή αλλά σταθερή βελτίωση – Πως θα γίνονται τα ταξίδια (video)

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, που έγινε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης ανέφερε πως η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης είναι αργή αλλά σταθερή, καθώς και ότι καταργήθηκαν τα μηνύματα στο 13033 και 13032, όπως και το click away και click in shop.

Υπενθύμισε τους όρους με τους οποίους επιτρέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και τόνισε ότι οι έλεγχοι από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες είναι υποχρεωτικοί. Eπίσης και στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις ισχύει η διενέργεια ελέγχων με τους ίδιους όρους.

Επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικό να προσκομίσει κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή rapid test ή self test για να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς, εκτός από Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα απαιτείται  πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά. Ισχυρή είναι η σύσταση για διενέργεια τεστ και για τις οδικές μετακινήσεις.

Ως προς την είσοδο στη χώρα, απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά, από πιστοποιημένους φορείς, ενώ η ηλικία έναρξης της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών είναι τα πέντε έτη. Δήλωσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εισόδους της χώρας, ανάλογα με το επιδημιολογικό προφίλ των εισερχομένων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ξεκίνησε και η επαναλειτουργία των μουσείων υπό όρους.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 00.30πμ έως τις 5πμ εκτός από λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας με κατοικίδιο, πάντα με την επίδειξη των σχετικών βεβαιώσεων και δικαιολογητικών.

Από τη Δευτέρα απαιτείται ένα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Ακόμη, στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές. Σημειώνεται επίσης ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί. Παράλληλα, από τη Δευτέρα, επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή). Τέλος, στις 21 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά, με:

-Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%.

-Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος.

-Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή.

-Υποχρεωτική ταξιθεσία και

-Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.

“Ο ιός είναι ανάμεσά μας και αυτό φάνηκε από την επιδείνωση σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και έκανε έκκληση για σχολαστική τήρηση των μέτρων. “Παραμένουμε σε εγρήγορση, τηρούμε τους κανόνες”, τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης Ελευθερία.

“Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση αν δίνονται προνόμια στους εμβολιασμένους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος