Ν. Τζανάκης: Προς 4.000 κρούσματα την ημέρα – Γ. Ατσαλάκης: Παρενέργεια της πανδημίας οι αυξήσεις (video)

Το βίντεο με τον Μητροπολίτη Γρεβενών που κατέβαζε τις μάσκες για να φιλήσουν τον σταυρό, κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για επικίνδυνη υγειονομικά συμπεριφορά. Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι η άνοδος των κρουσμάτων από τα 2.300 σε περισσότερα από 3.000 καθημερινά «συνιστά μεγάλη επιδείνωση». Οι απολύσεις και η κατάρρευση της ζήτησης στη διάρκεια της πανδημίας ήταν η αρχή της καταιγίδας αυξήσεων, ανέφερε εξάλλου στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει ήπια ανοδική πορεία που όμως επιδεινώθηκε τις τελευταίες 6-7 ημέρες με 25% αύξηση και απότομη μεταβολή στα κρούσματα, είπε ο Νίκος Τζανάκης.
Περιμένουμε 10 ημέρες για να δούμε το αποτύπωμα στις νοσηλείες απλών κλινών,  3 εβδομάδες  για να φανούν οι επιτπώσεις στις ΜΕΘ και 4 εβδομάδες για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος στους θανάτους, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το μοντέλο είναι ότι θα κινηθούμε προς 4.000 κρούσματα την ημέρα»

Το  7-10% κρουσμάτων μεταφράζεται σε νοσηλείες. Με τους εμβολιασμούς βλέπουμε συγκράτηση κάτω από 400 κλίνες,  όταν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 849 και κοντά στις  600 κλίνες στο πρώτο κύμα, είπε ο Ν. Τζανάκης.

«Ανεμβολίαστοι συνιστούν το 90% στις ΜΕΘ και το 95% των θανάτων»

Από 6 εκατομμύρια άνοσους χρειαζόμαστε 7 εκατομμύρια για να συγκρατηθεί η πανδημία, τόνισε ο καθηγητής.

«Κάποια κρούσματα αφορούν εμβολιασμένους. Η ανοσία χάνεται ή μειώνεται στο 8μηνο ή 9μηνο αν και δεν μειώνεται αντίστοιχα η προστασία από την κακή έκβαση της νόσου, συμπλήρωσε.

Αν δούμε πάνω από 350 εισαγωγές ηχεί καμπανάκι για περαιτέρω αύξηση στις ΜΕΘ, τόνισε.

Εκτός από χρονική ανισορροπία υπάρχει και χωρική ανισοκατανομή με βαθύ κόκκινο στη Βόρεια Ελλάδα και  πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, είπε ο καθηγητής.

Γ. Ατσαλάκης: Οι αυξήσεις τιμών στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε ότι ενώ αρχική αιτία ήταν η κατάρρευση της  ζήτησης, οι απολύσεις και το  πάγωμα των γραμμών παραγωγής, «τώρα προχώρησαν οι εμβολιασμοί και η υπερβάλλουσα ζήτηση δεν ισορροπεί με την προσφορά». Εξήγησε επίσης ότι παράγοντες που επιδεινώνουν τις αυξήσεις είναι η έλλειψη κοντέινερ, αφού μέσω θαλάσσης γίνεται το  94% της διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίνα. «Δυστυχώς και μέσα στο χειμώνα, θα δούμε αυξήσεις που θα οφείλονται στο ενεργειακό αλλά και στο κόστος παραγωγής, ενώ θερμαίνονται οι τιμές των εξαγωγών», πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ- Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος