Ν.Κοτζιάς: Η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στο Ιράν

Διήμερη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου έχει επαφες με την ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα,την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης,ο κ.Κοτζιάς εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και σε αναδυόμενες χώρες όπως το Ιράν,ενώ
παράλληλα, έκανε αναφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξεύρεση άμεσης λύσης για το προσφυγικό.

Όπως ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ τζαβάντ Ζαρίφ το πλάνο αυτό, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Zarif, συμπληρωματικές». Γι αυτό, δήλωσε «αισιόδοξος» τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, το οποίο όμως θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. «Σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, καθώς και σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα ενσωματωθούν λοιπόν, σε αυτό το πλάνο δράσης και θα εντατικοποιηθούν με ανταλλαγές επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο πρωτεύουσες, όπως συμφώνησαν με τον κ. Ζαρίφ, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία των οικονομικών σχέσεων αλλά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών».

Οι σχέσεις των δύο χωρών, από τις πιο παλιές στην ιστορία της ανθρωπότητας, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ πέραν των σημερινών προβλημάτων και μπορούν να συμβάλουν στη λύση πολλών προβλημάτων» τονίζοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τη Συμφωνία της Γενεύης με την ομάδα των 5+1, «που εμπεριέχει μια βαθιά σοφία μέσα της» καθώς «δείχνει τον δρόμο με τον οποίο πρέπει να λύνονται προβλήματα». Και πρόσθεσε: «Όποιος δεν την εφαρμόσει, εκείνος θα χάσει. Το Ιράν είναι ένα κράτος που ξέρει τη σημασία της εφαρμογής αυτών που υπογράφει, αυτό όμως πρέπει να κάνουν και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας».

Πηγές: Α΄ Πρόγραμμα, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος