Μια συγκλονιστική εμπειρία έζησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς από την εικόνα που αντίκρισε και τα όσα άκουσε, στο χώρο της ανασκαφής, όπου βρέθηκαν οστά Ελλήνων καταδρομέων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974.
Ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά από τον επίτροπο προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, και τον υπεύθυνο της ανασκαφής, Ξενοφώντα Καλλή. Εκτός από οστά, έχουν βρεθεί και τα συντρίμμια του αεροσκάφους Noratlas, το οποίο μετέφερε τους καταδρομείς από την Κρήτη στην Κύπρο. Στο χώρο έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα τριάντα ενός πεσόντων. Από το χώρο της ανασκαφής τα οστά μεταφέρονται σε ανθρωπολογικό εργαστήριο της κυπριακής κυβέρνησης για να ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA και να παραδοθούν για ταφή στις οικογένειες των πεσόντων.
Μετά την ενημέρωση ο κ. Κοτζιάς ήταν συντετριμμένος, γι’ αυτό και απέφυγε να κάνει δηλώσεις.
Το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας «είναι ζήτημα της εσωτερικής έννομης τάξης της Κύπρου, ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων της Κύπρου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει «δραστήριες πρωτοβουλίες να ανταποκριθεί στην κατάργηση του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης και στο να συμβάλει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη Μεγαλόνησο».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά, με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι, επισήμανε, «ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο και μια σταθερή Ελλάδα, σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική».
Για το θέμα του καθορισμού από την Ελλάδα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Κύπρο και την Αίγυπτο ο υπουργός δήλωσε ότι η διπλωματία πρέπει να κάνει πολλά, αλλά να μην ομιλεί πολύ. «Βρίσκεστε σε καλό δρόμο, τα φροντίζουμε όλα», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια σύντομη λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την αρμονική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων του 1960.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα επεξεργάζονται εναλλακτική λύση για το ζήτημα της ασφάλειας της νήσου. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, οι δύο χώρες θα θέσουν την πρόταση ενώπιον του διεθνούς παράγοντα».
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι, δεν μπορεί να υπάρξει κακή συμφωνία στο Κυπριακό, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση με πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και ταχυτήτων. Είναι αυτονόητο, είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες. Επίσης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση η διατήρηση του στάτους κβο με κάποιες παραλλαγές.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό θα είναι στο επίκεντρο της νέας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα. Προσέθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν να αναπτύξουν τριμερή συνεργασία και με την Ιορδανία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνεργασία να επεκταθεί και με τη Βουλγαρία.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, πρέπει η Άγκυρα να υλοποιήσεις τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και της Κύπρου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17, το οποίο είχε μπλοκάρει η Γαλλία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος