Ν. Καπραβέλος: Η Όμικρον 5 έχει ειδικά χαρακτηριστικά – Πρόκειται περί ενός νέου ιού (video)

«Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα  και τώρα είμαστε στην πρώτη φάση του» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που δείχνει να επιδεινώνεται εκ νέου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό τόνισε ότι «έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ ενώ έλεγχοι στα σημεία εισόδου των τουριστών δεν υπάρχουν». Ο κ. Καπραβέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σε εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους λέγοντας ότι «οι μάσκες έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ενώ έχει μειωθεί και το πρόγραμμα των εμβολιασμών».

Οι ενισχυτικές δόσεις προφυλάσσουν

Αναφερόμενος στις ενισχυτικές δόσεις που θα κληθούμε να κάνουμε από Σεπτέμβρη επισήμανε ότι «η τρίτη και η τέταρτη δόση εμβολίων καθυστερεί πολύ σε υψηλού κινδύνου πολίτες», λέγοντας ταυτόχρονα ότι προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση.

«Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Πρόκειται περί νέου ιού. Μολύνει και αυτούς που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον», επισήμανε. Όσον αφορά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ιού και των νέων παραλλαγών του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι οι γιατροί περιμένουν τα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον: «Ο στόχος να μην νοσήσουμε βαριά και να μη χάσουμε τη ζωή μας εκπληρώνεται με τις ενισχυτικές δόσεις», επισήμανε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε, επίσης, ότι «στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή δεν αισθανόμαστε την πίεση» εξηγώντας ότι «δεν βλέπουμε βαριές πνευμονιές, όπως συνέβαινε με την παραλλαγή Δέλτα». Και όπως είπε, «το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς και θα φέρει πίεση στο σύστημα υγείας».

Το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάργηση της μάσκας διευκρινίζοντας ότι είναι μεγάλο λάθος η κατάργησή της. «Φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε σοβαρά και ιδίως ενόψει της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει στο τέλος. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια μέτρα», δήλωσε σχετικά

«Δεν περιμένουμε την έκρηξη της πανδημίας για να πάρουμε μέτρα. Είναι λάθος. Η πανδημία είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο. Μέτρα πέρνουμε νωρίτερα. Το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς σε σχέση με την Δέλτα που είχε ξεκινήσει τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου» ανέφερε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Η Όμικρον 5 είναι σχεδόν νέος ιός, και πάλι θα επηρεάσει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος τονίζοντας ότι οι μάσκες προστατεύουν από το θάνατο και θα πρέπει να γίνουν πάλι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος