Ν. Καπραβέλος: Αν και εξασθενημένος ο ιός, παραμένει απειλητικός – Nα επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους (video)

Array

«Μπήκαμε σε ύφεση της πανδημίας παγκόσμια. Παρόλο που είναι εξασθενημένος ο ιός, είναι πάλι απειλητικός. Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει τα μισά κρούσματα και τους μισούς θανάτους αυτό το χειμώνα» δήλωσε στην ΕΡΤ για τον κορονοϊό ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ της Β Μονάδας Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.

«Ανησυχούμε ότι η συνύπαρξη της γρίπης μαζί με τον κορονοϊό είναι ένα τρομακτικό δίδυμο, το οποίο μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση, παρόλο που δεν είναι στην ίδια φάση η πανδημία», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το τι αναμένουν οι γιατροί που εργάζονται σε μονάδες Covid-19 ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι περιμένουν επιβάρυνση στις μεγάλες ηλικίες και ιδίως σε όλους όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί ναι μεν είμαστε σε μία φάση εξασθένησης της πανδημίας, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας».

Πρέπει να επανέλθουν οι μάσκες

Μιλώντας για τα μέτρα προφύλαξης εξέφρασε την άποψη ότι οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των δύο αυτών ιογενών λοιμώξεων.

«Δεν περιμένουμε τις εφιαλτικές στιγμές των προηγούμενων ετών. Ο χειμώνας θα έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά. Δεν βλέπω ότι οι παραλλαγές BQ. 1 και BQ. 1,1 είναι ικανές να προκαλέσουν την κατάρρευση των οργανισμών με τις βαρύτατες πνευμονίες, με τις αναπνευστικές ανεπάρκειες και με τη μεγάλη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ο διευθυντής ΕΣΥ της Β Μονάδας Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου δεν έκρυψε, ωστόσο, την ανησυχία του για όλα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα: «Θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών αν δεν ανησυχήσουμε και δεν πάρουμε τα μέτρα. Η πανδημία είναι μεν σε εξασθένηση, αλλά δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να προσέξουμε και αυτό τον χειμώνα, παρόλο που για πρώτη φορά μετά από 2,5 σχεδόν 3 χρόνια θα είναι καλύτερος χειμώνας από τον προηγούμενο».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος