N. Καπραβέλος: Να σπεύσουν οι ηλικιωμένοι για την επικαιροποιημένη δόση – Τα σχολεία δημιουργούν διασπορά

Array

Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή του 7ου κύματος της πανδημίας από την πολιτεία και να σπεύσουν οι ηλικιωμένοι να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, που έρχεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, καθώς με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται διασπορά, συνέστησε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος ενημέρωσε για τα συμπεράσματα από το έκτο κύμα της πανδημίας από το νοσοκομείο Παπανικολάσου.  «Είχαμε ένα 6ο κύμα το καλοκαίρι που δεν προσέβαλε το κατώτερο αναπνευστικό, δεν είδαμε πνευμονίες και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας» σημείωσε. Ωστόσο επισήμανε πως «είδαμε μεγάλες επιπτώσεις σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα και πολλούς θανάτους, κυρίως στους ανεμβολίαστους».

«Οι παραλλαγές Όμικρον 4, Όμικρον 5 και η Κένταυρος, δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν τέτοια έκρηξη της πανδημίας, που να οδηγήσουν σε κατάρρευση το σύστημα υγείας» ανέφερε ενώ «η Όμικρον 1 έχει εξαλειφθεί». Ωστόσο σημείωσε «βλέπω μια χαλάρωση και υποτίμηση του κορονοϊού. Δεν πρέπει να παίζεις με τη φωτιά»

«Ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων» επισήμανε. «Είπαμε από την αρχή. Είναι λάθος να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς ανίχνευση, χωρίς τεστ χωρίς μάσκες. Μπορεί να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Είναι όμως βασικός κρίκος στην αλυσίδα διασποράς και πίεσης στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Άρα πρέπει νομίζω η πολιτεία έγκαιρα να πάρει μέτρα για να μην περιμένει να δημιουργηθεί τσουνάμι της πανδημίας»

«Το φθινόπωρο δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα, η κοινή γρίππη μαζί με τον κορονοϊό» υπογράμμισε και σημείωσε  «μην υποτιμάμαι το γεγονός ότι Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε πάνω από 2.000 νεκρούς σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα».

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Οι επιπτώσεις στις μεγάλες ηλικίες θα είναι τραγικές. Θα πρέπει πάλι να δούμε το ζήτημα της προφύλαξης κάποιων ευπαθών ομάδων, διότι θα θρηνήσουμε πάλι ένα μεγάλο αριθμό θανάτων» τόνισε.

«Οι εμβολιασμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί ακόμη» σημείωσε.

«Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη έρχονται τα πρώτα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και της Όμικρον 5, που πιάνει και την παραλλαγή Κένταυρος» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος ενώ «έχει σταματήσει η διάθεση των εμβολίων για την Όμικρον 1 γιατί πλεόν δεν απασχολεί».

Συνέστησε στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να αυξήσουν την εμβολιαστική τους κάλυψη με την επικαιροποιημένη δόση.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος