Ν. Φιλαδέλφεια: Καρέ – καρέ η διαδρομή των Κροατών χούλιγκανς — Καθυστερήσεις και αδράνεια από την ΕΛ.ΑΣ.

Νέα βίντεο ντοκουμέντα για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς και τη φονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι νεοναζί Κροάτες οπαδοί της Ντιναμο Ζάγκρεμπ με στειλιάρια, μαχαίρια, καδρόνια κινούνται ανενόχλητοι στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους παρακολουθούν από απόσταση, χωρίς να έχουν «το πράσινο φως» ώστε να επέμβουν.

Η διαδρομή

Ώρα 23:09 | Το Κροατικό τάγμα εφόδου, έχει διανύσει σχεδόν όλη τη διαδρομή γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Οι Κροάτες χούλιγκαν κυνηγούν, χτυπούν και σκορπούν τον τρόμο, με ξύλα και λοστούς στα χέρια, με κουκούλες και κράνη στο κεφάλι. Οπαδοί της ΑΕΚ έτρεχαν να ξεφύγουν, έπεφταν φωτοβολίδες. Οι νεοναζί χούλιγκαν συνέχιζαν να τους κυνηγούν, διψώντας για αίμα.

Ώρα 23:01 | Οκτώ λεπτά νωρίτερα, έφταναν στο γήπεδο, ανενόχλητοι, σαν κανονικός στρατός, ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι ήταν μαυροντυμένοι, με κουκούλες, καπέλα και κράνη, ξύλα, λοστάρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Κινούνταν αθόρυβα, για να μη γίνουν αντιληπτοί από το πλήθος. Στο κατώπι τους με φακούς στα χέρια, ήταν μια μικρή ομάδα της ομάδας Δράση, με φακούς στα χέρια, χωρίς να επεμβαίνουν.
 
Ο επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας «Δράση» επικοινώνησε με το κέντρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ζήτησε άμεση ενίσχυση ώστε να μπορέσουν να παρέμβουν με προληπτικές προσαγωγές πριν οι χούλιγκαν φτάσουν στο γήπεδο. Αυτό συνέβη 20 λεπτά πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια.

«Μην εμπλακείτε»

Ώρα 22:45 | Η ομάδα δράσης ενημέρωσε το κέντρο. Η απάντηση ήταν «Μην εμπλακείτε. Παρακολουθείτε και μας ενημερώνετε».

«Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ “ΠΕΡΙΣΣΟΣ” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη Λ. Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου, στην οδό Λυκούργου. Κατόπιν εντολής του τμήματος Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις» λέει ειδικός φρουρός της Ομάδας «Δράση».

Ο επικεφαλής συνέχιζε να ζητά ενισχύσεις, οι οποίες έφταναν στο σημείο της επίθεσης στις 23:15. Ήταν όμως αργά αφού τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει ήδη 10 λεπτά νωρίτερα, στις 23:05.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας «η ομάδα των αστυνομικών που είδε τους οργανωμένους οπαδούς πριν φτάσουν στο γήπεδο, δεν μπορούσε να παρέμβει καθώς ήταν ολιγομελής και δεν ήταν δυνατόν να τους αντιμετωπίσει».

Ωστόσο, δεν δίδεται εξήγηση για το γεγονός ότι ενώ τους είχαν εντοπίσει από τα σύνορα στην Κακαβιά, τους είχαν παρακολουθήσει στην εθνική οδό και τους είχαν χάσει στην αττική, δεν είχε δοθεί εντολή από πολύ νωρίτερα να αποσταλούν δυνάμεις στη Φιλαδέλφεια. Η περιοχή έπρεπε να ήταν αστακός πολλές ώρες νωρίτερα.

Επιχειρησιακό «αλαλούμ»
 
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές αν και ήταν πλήρως ενημερωμένες, αδράνησαν.

Τις αναφορές για τους επικίνδυνους χούλιγκαν είτε τις αγνόησαν είτε δεν τις διάβασαν καθόλου. Από την άλλη οι χουλιγκαν φαίνεται πως είχαν οργανωμένο σχέδιο και κινήθηκαν μεθοδικά για να καταφέρουν να φτάσουν ανενόχλητοι στο γήπεδο.

Την ημέρα της αιματηρής επίθεσης, οι περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό έχουν περάσει στην Ελλάδα και κινούνταν υπό διακριτική παρακολούθηση στην εθνική οδό.

«Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική οδό, αναμεμειγμένα πλέον με τα λοιπά οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρηση τους. Παρόλα αυτά συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες εκ νέου εντοπισμού τους, τόσο από εποχούμενες περιπολίες, όσο και από τις κάμερες διαχείρισης» επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας.

Τα μηνύματα που έρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις ήταν ανησυχητικά, αλλά δεν δόθηκε καμία εντολή για παρέμβαση.

Ώρα 22:25 | 40 λεπτά πριν από τα επεισόδια:

  • Η ΣΤΑ.ΣΥ, ενημερώνει για 100 σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» με κατεύθυνση τον Πειραιά
  • Επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» εντοπίζονται σταθμευμένα οχήματα με Κροατικές πινακίδες

Η εξέλιξη ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη, αφού οι Κροάτες χούλιγκαν έχουν φτάσει ανενόχλητοι κοντά στο γήπεδο κι ετοιμάζονταν για το καταστροφικό τους έργο.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κάτια Νιάκαρη

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Από μία μαχαιριά επήλθε ο θάνατος του Μιχάλη – Έχασε μέσα σε 10 λεπτά όλο του το αίμα

Ν. Φιλαδέλφεια: Στην ΕΡΤ το έγγραφο ντοκουμέντο για την ενημέρωση Κακαβιάς – Αθήνας – Ενήμερες 23 αστυνομικές υπηρεσίες

UEFA για Ν. Φιλαδέλφεια: «Ζητούμε λεπτομερή αναφορά των περιστατικών, ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση»

Προκλητική ανακοίνωση των “Bad Blue Boys” για Ν. Φιλαδέλφεια: Μας αποδίδουν τη σύγκρουση για να ικανοποιήσουν τους αιμοδιψείς Έλληνες

Ν. Φιλαδέλφεια: Παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της οδού Πίνδου στη συμβολή της με τον Κηφισό

Επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια: Η κατάσταση των τραυματιών – Πήρε εξιτήριο η μητέρα του αδικοχαμένου Μιχάλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος