Ν. Δένδιας: Η Τουρκία επιδιώκει λύσεις αγνοώντας τη γεωγραφία – Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Βελγίου και Λιβάνου

Array

«Η Μεσόγειος δεν είναι σύνορο, είναι γέφυρα», ήταν μια χαρακτηριστική φράση από τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τη Βελγίδα ομόλογό του Χάτζα Λαμπίμπ (Hadja Lahbib),  αναφορικά με τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας για το casus belli και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Και οι δύο χώρες σταθήκαμε απέναντι στην παρανομία εν ονόματι των ευρωπαϊκών μας αρχών» ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Η Τουρκία επιδιώκει λύσεις αγνοώντας τη γεωγραφία», επισημάνθηκε νωρίτερα κατά τις συνομιλίες του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε στη Βελγίδα ομόλογό του το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο σοβαρές.

Ανήμερα της 104ης επετείου από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11:00 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918, συμβολικά οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών άρχισαν στις 11:00. «Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης ημέρας, του ενδέκατου μήνα τερματίστηκε ο πιο αιματηρός μέχρι εκείνη την εποχή πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος στον οποίο η Ελλάδα και το Βέλγιο βρεθήκαν από την ίδια πλευρά, όπως επίσης και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και γι’ αυτό το Βέλγιο υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα τη Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, το 1947, τη γνωστή ως Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η Ελλάδα θεωρεί το Βέλγιο σημαντική χώρα με την οποία μπορεί να αναπτύξει πολύ περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και κοινής κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, όπου και ισχύει αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών για το Συμβούλιο Ασφαλείας (Ελλάδα 2025-26, Βέλγιο 2036-37).

«Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για τους Βέλγους και η αυξητική τάση ήταν πάρα πολύ σημαντική», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ σχετικά με τον ενεργειακό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ετόνισε ότι το Βέλγιο έχει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στις πλωτές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα, ξέφρασε ευχαριστίες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια και στα σχολεία του Βελγίου και για το ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Μνημόνια κατανόησης υπέγραψαν οι υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας και του Λιβάνου

“Προσβλέπουμε στη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ,  προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει λύσεις αγνοώντας τη γεωγραφία. Η συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου με το Ισραήλ δημιουργεί ένα υπόδειγμα, δείχνει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση με μια βασική προϋπόθεση, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας για εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου».

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα άλλο ακόμα τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα θέλαμε μετά, το παράδειγμα αυτό να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. «Ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε για τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε.

Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του ότι η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, «επιδιώκει προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης».

Ο διάλογος είναι αναγκαίος για την αποφυγή πολέμου, δήλωσε με τη σειρά του ο Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, αναφερόμενος και στη Ρωσία.

Μνημόνιο Κατανόησης για την κατάργηση θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων και Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης υπέγραψαν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και του Λιβάνου Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ (Abdallah Bou Habib). Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης σύναψης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ-, θέματα μετανάστευσης και τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος