Ν. Χαρδαλιάς από Άγιο Ευστράτιο: Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Array

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την πτώση του Mirage κατά τη διάρκεια σκληρής αερομαχίας στις 18 Ιουνίου του 1992 πάνω από τον Άη Στράτη, που παρέσυρε στο θάνατο τον ηρωικό ιπτάμενο, σύμβολο για τους αεροπόρους, Νικόλαο Σιαλμά.

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και η στρατιωτική ηγεσία παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο μνημείο, που στήθηκε προς τιμήν του πρώτου Έλληνα ιπτάμενου που έπεσε στο καθήκον κατά τη διάρκεια αερομαχίας.

Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει” διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το χρονικό

Ν. Χαρδαλιάς από Άγιο Ευστράτιο: Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας
(ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την Τανάγρα ακριβώς πριν 30 χρόνια για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς της 342 Μοίρας «Σπάρτη», πολύ γρήγορα με το Mirage F-1 βρέθηκε στην ουρά του τουρκικού F-16 και ξεκίνησε μια ανηλεής αερομαχία.

Από τα περίπου 6000 πόδια ξεκίνησαν να βυθίζονται, με το Ελληνικό Mirage F-1 να μην αφήνει περιθώριο στο τουρκικό F-16.

Τελευταία στιγμή ο Τούρκος ιπτάμενος άλλαξε πορεία καταφέρνοντας να σωθεί, αλλά δεν έγινε το ίδιο για τον Έλληνα αεροπόρο που χάθηκε για πάντα στα νερά του Αγίου Ευστρατίου.

«Η ένταση οι αμφισβητήσεις δεν έχουν σταματήσει …. Έχουν ενταθεί» είπε ο Κωνσταντίνος – Ανδρέας Σαλμάς, αδελφός του Νικόλαου Σαλμά.

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς ήταν το πρώτο θύμα της καθημερινής τουρκικής προκλητικότητας, στον ακήρυχτο πόλεμο στον ουρανό του Αιγαίου. Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Εθνικής άμυνας

Από το ακρωτήριο που ονομάστηκε «Νικόλαος Σιαλμάς» και που υπάρχει το μνημείο για τον Έλληνα αεροπόρο, με την ασπίδα, το δόρυ και τη λακωνική φράση Μολών Λαβέ, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησε για τον διαρκή αγώνα της πολεμικής αεροπορίας και την αδιέξοδη προσπάθεια των Τούρκων να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Πριν την επιμνημόσυνη δέηση τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ουρανό στο βόρειο Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη επιφυλακής που απογειώθηκαν από σμηναρχίες μάχης.

Αποστολή Άγιος Ευστράτιος – Γιώργος Σιδέρης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος