Μύκονος: Διευκρινίσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή

Διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών στο Δήμο Μυκόνου, δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μετά «τις πρόσφατες δημόσιες αβάσιμες κατηγορίες, που διατυπώθηκαν από τον Δήμο Μυκόνου σχετικά με υποτιθέμενη υποεκτίμηση του πληθυσμού του Δήμου στην πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, καθώς και τις αναληθείς και παραπλανητικές αναφορές σε ανυπόγραφο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 4/5/2023 στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη των Κυκλάδων» με τίτλο: «Αποτελεσματική παρέμβαση Κουκά για την απογραφή στη Μύκονο», όπου αναφέρεται ότι η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της Απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία ο πληθυσμός της Μυκόνου εμφανίζεται άνω των 10.000 ατόμων, και ότι αυτό οφείλεται σε «μάχη που κερδήθηκε σε πρώτο βαθμό» από το Δήμαρχο Μυκόνου.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει για το θέμα:

Ο ισχυρισμός που διαλαμβάνεται στο άρθρο, ότι τα οριστικά αποτελέσματα μόνιμου πληθυσμού του Δήμου Μυκόνου οφείλονται στη «μάχη» που κέρδισε σε πρώτο βαθμό ο Δήμαρχος Μυκόνου, συνιστά ισχυρισμό αβάσιμο, παραπλανητικό και βαθιά δυσφημιστικό, στρεφόμενο ευθέως κατά της ανεξαρτησίας και της επαγγελματικής ηθικής του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς υποδηλώνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ «άλλαξε» τα αποτελέσματα λόγω της παρέμβασης του Δημάρχου Μυκόνου, και όχι ακολουθώντας την στατιστικά επιβαλλόμενη μέθοδο παραγωγής. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ενέργεια παράνομη, ανήθικη και βαθιά ντροπιαστική για την ΕΛΣΤΑΤ, σε ευθεία παραβίαση του νόμου, της ευρωπαϊκής στατιστικής δεοντολογίας και των διεθνών αρχών παραγωγής επίσημων στατιστικών.

*Η ΕΛΣΤΑΤ, ακολουθώντας την παγκοσμίως συνήθη πρακτική, ανακοίνωσε, σε πρώτο στάδιο, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον μόνιμο πληθυσμό στις 17/7/2022 και στη συνέχεια, τα οριστικά αποτελέσματα στις 17/3/2023. Περιττό να τονίσουμε ότι τα προσωρινά αποτελέσματα υπόκεινται εκ της φύσης τους σε αναθεωρήσεις, ως «προσωρινά». Η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης και εκτενούς διαδικασίας ποιοτικού ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει την επανεξέταση των συλλεχθέντων δεδομένων, τη σύνθεση πληροφοριών και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων διόρθωσης, συμπλήρωσης και ενδελεχούς επαλήθευσης, και η οποία διασφαλίζει ότι τα τελικά δεδομένα είναι ακριβή και αξιόπιστα. Τονίζεται ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, είχαμε τη δυνατότητα διασύνδεσης με διοικητικές πηγές γεγονός που κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της. Οι διαφορές λοιπόν μεταξύ «προσωρινών» και «οριστικών» στοιχείων αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό της σχολαστικής αυτής διαδικασίας.

*Εξίσου αβάσιμο και δυσφημιστικό για την ΕΛΣΤΑΤ ισχυρισμό αποτελεί η περιλαμβανόμενη στο άρθρο δήλωση του Δημάρχου Μυκόνου: «Χαίρομαι που και μετά την εξώδικη διαμαρτυρία που είχε κάνει ο Δήμος έγκαιρα προς την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τις αντιδράσεις μας, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, που δεν έχει δικαστεί ακόμη, κατά την ανάρτηση του μόνιμου πληθυσμού που έγινε στις 26 Απριλίου σε αντίθεση με τον νόμιμο πληθυσμό που έγινε στα τέλη Δεκέμβρη, ο πληθυσμός της Μυκόνου παραμένει άνω των 10.000…».

*Κατ’ αρχάς θυμίζουμε ότι ο «νόμιμος πληθυσμός» είναι εξ ορισμού διαφορετικός από τον «μόνιμο πληθυσμό», αφού αποτυπώνουν διαφορετικά μεγέθη. Κατά δεύτερον, εξώδικα, αιτήσεις ακύρωσης, ανακοινώσεις, πολιτικές παρεμβάσεις, απειλές και παντός είδους πιέσεις δεν επηρεάζουν την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία υπακούει αποκλειστικά στο νόμο και τη δεοντολογία που τη δεσμεύει και λειτουργεί χωρίς να υποκύπτει σε εξωτερικές επιρροές.

*Σημειώνουμε επίσης ότι στην ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει μέχρι σήμερα κοινοποιηθεί αίτηση ακύρωσης ή άλλο έγγραφο δικαστικής ενέργειας του Δήμου Μυκόνου. Είναι χρέος μας να διαβεβαιώσουμε όλους τους χρήστες των στατιστικών στοιχείων μας ότι η ΕΛΣΤΑΤ, ως Ανεξάρτητη Αρχή που παράγει τις επίσημες στατιστικές της Χώρας σε πλήρη συμφωνία με τους διεθνείς στατιστικούς κανόνες και πρότυπα, ότι η ποιότητα και ακεραιότητα των δεδομένων και των μεθόδων της είναι κομβικής σημασίας και δεν υπόκειται σε παρεμβάσεις ή πιέσεις. Επισημαίνουμε τη δέσμευση της ΕΛΣΤΑΤ για διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ποιότητας, διαφάνειας και ανεξαρτησίας στην παραγωγή των επίσημων στατιστικών. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε, στην ελληνική κοινωνία, ακριβείς και αμερόληπτες στατιστικές τηρώντας τις αρχές της αντικειμενικότητας και της ακεραιότητας που καθοδηγούν το έργο μας και αγνοώντας κάθε είδους προσπάθειες σπίλωσης της προσωπικής και επαγγελματικής μας τιμής.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος