Εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη στην Ελλάδα – «Πόλεμος» για τα εμβόλια στη Σύνοδο της Ε. Ε

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, που ξεπέρασαν τους 700 ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να είναι ασφυκτική. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πόσα εμβόλια έχουμε παραγγείλει αλλά πόσα μπορούν να παραχθούν στην Ευρώπη”, τόνισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ “τάραξε τα νερά” ο Εμανουέλ Μακρόν με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ κατά την οποία μίλησε για λάθη και δειλία των Ευρωπαίων, στο θέμα των εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για νέα επιδημία

“Ξέφυγε η κατάσταση λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Θα μπορούσα να την περιγράψω σαν μια καινούρια επιδημική έξαρση, γιατί έχουμε το αναμφισβήτητο και πιεστικό θέμα του μεταλλαγμένου ιού που διασπείρεται”, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας- Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη στην Ελλάδα

422 δείγματα θετικά στη βρετανική μετάλλαξη, συμπεριλαμβάνονται στα νέα στοιχεία ενώ συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα 2.898 κρούσματα και 56 της νοτιοαφρικανικής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε 475 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2021 και  προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας,Καλύμνου, Ρόδου, Λέσβου, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Μέσα στην ασφυκτική πίεση πάντως, είναι θετικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 44 ετών, που κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερες ημέρες νοσηλείας και δεν έχει συνήθως υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, ο εμβολιασμός των άνω των 75 έχει περιορίσει τις νοσηλείες.

Ενισχύσεις από τη Θράκη

Στο κρίσιμο αυτό διάστημα για τις αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων της Αττικής, έξι γιατροί και νοσηλεύτριες από τα νοσοκομεία της Θράκης έρχονται να προσφέρουν εθελοντικά της υπηρεσίες τους. Και οι 6 θα δώσουν το «παρών» στο Σισμανόγλειο, που είναι αποκλειστικά covid νοσοκομείο.

Άλλη μία δύσκολη εφημερία  στο «Αττικόν»

“Έχουμε διαχειριστεί τις τελευταίες 3 εφημερίες με έναν μέσο όρο εισαγωγών γύρω στις 95. Η σημερινή μέρα φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο ήσυχη και πιο διαχειρίσιμη”, ανέφερε ο διοικητής υτου νοσοκομείου, Σπύρος Αποστολόπουλος.

«Για μια ακόμη νύχτα, ιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι στα νοσοκομεία μας, κάνοντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην Πατρίδα ενόψει των εορτασμών των 200 ετών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την εφημερία του  «Ερρίκος Ντυνάν» .

Σύνοδος Κορυφής – ΕΕ: Τριβές για τους εμβολιασμούς

Πικρές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα εμβόλια κυριάρχησαν στη Σύνοδο των 27, όπου δεν εξασφαλίζει ομοφωνία η πρόταση της Κομισιόν να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων, με νέους κανόνες που στοχεύουν στη Βρετανία.

Η Αυστρία κατηγόρησε άλλα κράτη μέλη ότι έλαβαν περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό τους, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παρενέβη κατά την τηλεδιάσκεψη, προειδοποιώντας  κατά ενός «πολέμου εμβολίων» που όπως είπε θα προκαλούσε  «μεγάλη ζημιά στη φήμη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια δήλωση στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και το Νίκο Αλιάγα, που έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι “οι Ευρωπαίοι δεν περίμεναν πως τα εμβόλια θα είναι έτοιμα τόσο γρήγορα και κατά συνέπεια δεν κινήθηκαν με την απαραίτητη τόλμη”.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε εμείς στην Ευρώπη να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι κι αυτό αφορά πρώτον και κύριον την παραγωγή εμβολίων»,  ανέφερε στο μεταξύ η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα με τις διεργασίες των ηγετών, το Ευρωκοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων όσων έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν αναρρώσει.αι φιλοδοξία σε αντίθεση με τους Αμερικανούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος