Σύνοδος Κορυφής – ΕΕ: Αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία – Τριβές για τους εμβολιασμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27, με την πορεία των εμβολιασμών να θεωρείται  εύφλεκτο θέμα. Ικανοποίηση προκάλεσαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι αλλαγές στο κείμενο προς την Τουρκία, με τρίτο προσχέδιο που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει σήμερα να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία.

Εύλογα οι αλλαγές στο προσχέδιο αφορούν  στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελήφθη ως προσβολή.

Μπορέλ: Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την Τουρκία, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη

Εν αναμονή της έκθεσης  για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία που παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».

Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν πως έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία»,  ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των επαφών του στις αρχές της εβδομάδας  στο NATO.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, συνόψισε την ευρωπαϊκή θέση επιμένοντας στη σημασία που έχει να «αποφεύγονται πρωτοβουλίες που διχάζουν» και στην «ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Ανέβηκαν οι τόνοι για τις εξαγωγές εμβολίων»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε το στίγμα κατά τη χθεσινή συνέντευξη του στην ΕΡΤ αναφέροντας ότι “έγιναν λάθη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν δειλοί”, μένοντας πίσω στο θέμα των εμβολιασμών σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπερασπιζόμενη το σχέδιο της Κομισιόν για μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι “η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων Covid-19 στον κόσμο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Ηνωμένου Βασιλείου για εμβολιαστικό «εθνικισμό».

Μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για τις αποστολές εμβολίων εκτός του μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περίπου 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 33 χώρες από τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο AFP ότι το σύνολο των εξαγωγών περιελάμβανε περίπου 21 εκατομμύρια δόσεις που στάλθηκαν στη Βρετανία, η οποία με τη σειρά της είχε αποστείλει μηδενικές δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αναρτημένα στοιχεία υπενθύμισαν επίσης την αργή έναρξη της διάθεσης εμβολίων στην Ευρώπη, με περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις να παρέχονται το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι  εκτιμήσεις  για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι 360 εκατομμύρια δόσεις πρέπει να παραδοθούν στην ΕΕ από την BioNTech / Pfizer,  τη Moderna, την Johnson & Johnson και την AstraZeneca (70 εκατομμύρια από 180 εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί αρχικά).

Το εμβόλιο της AstraZeneca στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου

.Η αγγλο-σουηδική εταιρεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά δεν έγινε το ίδιο για το πρώτο τρίμηνο στην Ευρώπη.

Και οι δύο πλευρές διεκδικούν την παραγωγή της AstraZeneca από ένα εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Από τις 23 Μαρτίου, η Βρετανία είχε χορηγήσει σχεδόν 46 εμβόλια για κάθε 100 άτομα, ενώ το μπλοκ των 27 εθνών βρισκόταν στις 13,8 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με δημόσια στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ιστότοπο Our World In Data.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχει επιδιώξει πολύ πιο αυστηρές συμβάσεις με προμηθευτές εμβολίων, ενώ οι Βρυξέλλες ζητούν τώρα από το Λονδίνο πιο δίκαιη μοιρασιά.

Η Αυστρία κατά τη σημερινή σύνοδο κατηγόρησε άλλα κράτη μέλη ότι έλαβαν περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό τους, ενώ η  Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία εξέφρασαν επιφυλάξεις  για τη σκληρή γραμμή της Κομισιόν, την οποία φαίνεται να υπερασπίζεται εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παρενέβη κατά την τηλεδιάσκεψη, προειδοποιώντας  κατά ενός «πολέμου εμβολίων» που όπως είπε θα προκαλούσε  «μεγάλη ζημιά στη φήμη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  περίπου στις 21.45 ώρα Ελλάδος  θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, σηματοδοτώντας νέο κεφάλαιο αναθέρμανσης των διατλαντικών σχέσεων.

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος