Με κατάνυξη εορτάζονται σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνεια. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αγιασμός των Υδάτων και η ρίψη του Τίμιου Σταυρού στον Πειραιά. Πλοία του Πολεμικού και του Λιμενικού απέδωσαν τιμές κατά τη διάρκεια της τελετής. Επιβαίνουν και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων βατραχανθρώπων – υποβρύχιων καταστροφών, ενώ απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί βούτηξαν στα νερά και ο πρώτος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.


Το μήνυμα του ΠτΔ
«Γιορτάζουμε τη βάπτιση του Χριστού, τα ολόφωτα Φώτα και μετέχουμε έτσι και από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε μία σπουδαία γιορτή για να μεταλάβουμε φως και αλήθεια από την πηγή τους, που τόσο χρειαζόμαστε για να τα μετατρέψουμε σε προσωπική και συλλογική αναγέννηση και να πορευτούμε. Χάρη σε αυτο το φως και χάρη σε αυτή την πολύτιμη αλήθεια αποκτούν ιδιαίτερα λαμπερό νοήμα οι αξίες της αυτοθυσίας, του αλτρουϊσμού, της συνοχής, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης, αξίες που αν γίνουν οδηγός μας μόνο ελπιδοφόρα θα είναι η πορεία που μας περιμένει στο μέλλον», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.


Προηγήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.
Με λαμπρότητα η τελετή και στο Πέραμα «της ναυτοσύνης και των ανθρώπων του μόχθου και της προσφοράς», όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων
Στην Αθήνα, ο αγιασμός των υδάτων στη Δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων, έγινε με πλήθος κόσμου και εκπροσώπων της Πολιτείας και των αρχών. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.



Μετά τη τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (Δεξαμενή Αθηνών)και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου, κ. Χρυσόστομο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε:
«Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Σήμερα βιώνουμε μια από τις σημαντικότερες ημέρες του Χριστιανισμού. Μια ημέρα αναγέννησης για τον καθένα μας. Τη βάπτιση του Χριστού και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας. Είναι μία ημέρα αναστοχασμού για όλους μας. Γιατί τα Θεοφάνεια συμβολίζουν τη Σωτηρία και την ελπίδα που προσφέρει το πνευματικό φως. Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων, το φως αυτό αναδεικνύει τη σημασία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο και την Πατρίδα μας. Καλή φώτιση! Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Καλή και ευλογημένη χρονιά!».
Ο Χάρης Δούκας δήλωσε: «Από τη Δεξαμενή Αθηνών, μεταφέρουμε το φως και την ελπίδα σε κάθε γειτονιά της πόλης. Τα Θεοφάνεια είναι η γιορτή του φωτός και της φώτισης των ανθρώπων. Για την Αθήνα, η φώτιση αυτή σημαίνει ενότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και φως σε κάθε προσωπικό και συλλογικό βήμα της νέας χρονιάς. Χρόνια πολλά».
Δεκάδες τολμηροί στα νερά του Θερμαϊκού
Στις 11:00 στο λιμάνι της πόλης ξεκίνησε η τελετή, παρουσία πλήθους κόσμου.


Ο Στέργιος Παγωνίδης ήταν αυτός, που έπιασε πρώτος, μεταξύ άνω των 50 κολυμβητών, τον Τίμιο Σταυρό στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Να είμαστε όλοι αγαπημένοι, να υπάρχει υγεία και να έχουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής και αθλητής πόλο, ο οποίος είχε πιάσει τον Τίμιο Σταυρό και το 2024 στην Θεσσαλονίκη.
Στις εκδηλώσεις παρευρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και στη συνέχεια παρακολουθεί την τελετή στον Α’ προβλήτα του Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Το «παρών» στη Θεσσαλονίκη δίνει και ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός.
Το μήνυμα Δένδια από τη Φλώρινα
Στη Φλώρινα, τα Θεοφάνεια γιόρτασε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παραβρέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και στον καθαγιασμό των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα.

«Το 2026 μπαίνουμε σε έναν χρόνο που ο κόσμος έχει μεταβληθεί. Η διεθνής αβεβαιότητα είναι η νέα πραγματικότητα του πλανήτη. Η πατρίδα μας παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Πάτρα: Τραγούδησαν και τον Εθνικό Ύμνο
Στην Πάτρα οι κολυμβητές μετά τη ρίψη του σταυρού τραγούδησαν τον Εθνικό ύμνο.
Τον Σταυρό έπιασε ο 17χρονος μαθητής της Β’ Λυκείου και κολυμβητής Θεοφάνης Κουρής.
Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος πέρασε στον νεαρό ένα χρυσό σταυρό.
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδου, Θωμαίς Αδάμου, Ιάσων Ταβλάς, Βάσια Ηλιοπούλου, Δήμητρα Λαχουρή, Μάκης Νασιάδης
- Διαβάστε: Θεοφάνεια: Οι τολμηροί βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας
- Υπό βροχή η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στα Ιωάννινα
- Θεοφάνεια στην Κέρκυρα: Στο λιμάνι η τελετή αγιασμού των υδάτων
- Πάτρα: Τριάντα κολυμβητές βούτηξαν για τον Τίμιο Σταυρό
- Τιμήθηκε στην Τρίπολη η βάπτιση του Ιησού Χριστού
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος