Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων – Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων

Array

Δεκάδες φάρμακα, από παυσίπονα και αντιβιοτικά μέχρι φάρμακα για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών παθήσεων, έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Οι ελλείψεις έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες για φαρμακοποιούς και γιατρούς, αλλά πρωτίστως βέβαια για τους ίδιους τους ασθενείς.

Από το ένα φαρμακείο στο άλλο πηγαίνουν οι ασθενείς αναζητώντας τα φάρμακα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Απλά φάρμακα όπως παιδικά σιρόπια, θρομβολυτικά αλλά και αναντικατάστατα όπως κορτιζόνες παρουσιάζουν έλλειψη.

«Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα. Όταν η αντιβίωση έχει κάνει έλλειψη τι θα κάνουμε. Αλλά δυστυχώς αυτά γίνονται. Και στα κολλύρια που έχουμε πρόβλημα στο σπίτι μας», δηλώνουν πολίτες και προσθέτουν «επειδή παίρνουμε πολλά σκευάσματα γενικότερα στην οικογένεια, όλο μας αλλάζουν και τα σκευάσματα ή δεν υπάρχουν κιόλας κάποια».

Ως παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζεται η μεγάλη αυτή έλλειψη, που οφείλεται κυρίως στην απουσία πρώτων υλών εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας αλλά και την απροθυμία ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών να τα παράξουν λόγω της χαμηλής τιμής τους.

«Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φθηνά και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φθηνά. Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη» δηλώνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τουλάχιστον 150 σκευάσματα απουσιάζουν από την ελληνική αγορά, ενώ για τα 79 από αυτά ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις εξαγωγές σε άλλες χώρες.

«Υπάρχει τάση να εξάγονται τα φάρμακα από τη χώρα γιατί είναι πολύ φθηνότερα, πρέπει να είμαστε η φθηνότερη χώρα της Ευρώπης» αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

«Από πολύ κοινά φάρμακα όπως αντιβηχικά σιρόπια και παυσίπονα μέχρι πιο σοβαρά αναντικατάστατα και σημαντικά όπως ινσουλίνες, κορτιζόνες, αντιπηκτικές ενέσεις» επισημαίνει η φαρμακοποιός Μαρία Πλαταρά.

Ο ΕΟΦ αναζητά λύσεις σε συνεργασία με φαρμακευτικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Ειρήνη Κυρίτση 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος