Μ. Γκάγκα: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων – Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (video)

Array

Για τη νοσηλεία της Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη καθώς και το τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τις ελλείψεις φαρμάκων και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα παιδιατρικά χειρουργεία μίλησε στις «Συνδέσεις» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Mίνα Γκάγκα.

«Θεωρήσαμε ότι πρέπει να τη φέρουμε στη χώρα της. Αρχικά σκεφτήκαμε την Αλεξανδρούπολη. Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι οι γονείς της είναι στη Θεσσαλονίκη, οπότε ήρθε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου έχει διαγνωστεί με ένα κάταγμα και το τραύμα. Θα μπει χειρουργείο μέσα στη μέρα και θα αναταχθεί το τραύμα και το ξένο σώμα που έχει, το θραυσμα  δηλαδή που είναι στο πόδι της. Της ευχόμαστε περαστικά. Δεν εμπνέει ανησυχία» δήλωσε στην ΕΡΤ για την 39χρονη που τραυματίστηκε στην Κωσταντινούπολη.

Αναφορικά με το γεγονός ότι οι Τούρκοι ζήτησαν από το θύμα της τρομοκρατικής έκρηξης να πληρώσει τα έξοδα της νοσηλείας της ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται γιατί «είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουμε τη διμερή συμφωνία που έχουμε με όλες τις χώρες της ΕΕ». Και όπως αποκάλυψε, τα έξοδα θα τα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο.

«Στην ΕΕ μπαίνεις (σε νοσοκομεία) δωρεάν παντού, αλλά όχι με τις άλλες χώρες» επισήμανε η κ. Γκάγκα.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».

Όπως είπε, «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν σε μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο σύστημα να μπορούν, εφόσον κάνουν τις υποχρεώσεις τους το πρωί και συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία να βγουν περιορισμένα και με έλεγχο ένα δύο απογεύματα έξω.

«Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι’ αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Και όπως διευκρίνισε, οι ιδιώτες γιατροί που θα έρθουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν περισσότερη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι σε φουλ ωράριο κανονικά στο νοσοκομείο και θα μπορούν εφόσον συμμετέχουν και στην απογευματινή λειτουργία ή στις εφημερίες και το επιθυμούν.

Απαντώντας στις καταγγελίες ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτες η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αληθές: «Ελέγχουμε πάρα πολύ δυνατά το σύστημα. Εάν ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ιατρεία στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα παύει να έχει τη δυνατότητα να κάνει απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο».

Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής ειδικοτήτων

Μιλώντας για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ανέφερε ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών οι οποίες βρίσκονται στο ΑΣΕΠ προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε 14.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία περισσότερους από ότι είχαμε μέχρι τώρα». Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. «Έχουμε δώσει κίνητρα για περισσότερα περισσότερα χρήματα, δηλαδή οικονομικά κίνητρα για τους αναισθησιολόγους και τους ειδικευμένους που είναι στο σύστημα. Αυτό έχει βοηθήσει ήδη. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πια ειδικευόμενους που δεν είχαμε».

«Δυστυχώς ζούμε κατά καιρούς οριακές καταστάσεις είναι και ένας λόγος που στο νομοσχέδιο αλλάζουμε τον τρόπο της εκπαίδευσης και τον τρόπο της επιλογής των ειδικοτήτων, δημιουργώντας θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε η μόνη χώρα όπου κάθε γιατρός που παίρνει το πτυχίο της Ιατρικής, μπορεί να  κάνει όποια ειδικότητα θέλει, περιμένοντας βέβαια ακόμη και 10 χρόνια που είναι ένας παραλογισμός. Αυτό το αλλάζουμε προκηρύσσοντας θέσεις κάθε φορά, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κ. Γκάγκα.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά χειρουργεία ανέφερε ότι στο Αγία Σοφία έχει συμφωνηθεί με δύο δημόσια νοσοκομεία να μεταφερθούν εκεί κάποια παιδιά, εφόσον οι γονείς τους επιθυμούν. «Εάν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα κάνουμε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να μεταφέρουμε παιδιά εκεί χωρίς κόστος για τους γονείς», αποκάλυψε.

Μ. Γκάγκα: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων – Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (video)

Μεγάλο το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε σιρόπια, θρομβολυτικά και γενικώς σε φθηνά φάρμακα παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας η οποία χαρακτήρισε το πρόβλημα ως παγκόσμιο. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε 79 φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο πρόβλημα.

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία, παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις, δυστυχώς, έχουμε σε πολύ απλά φτηνά φάρμακα, που όμως είναι απαραίτητα για τον κόσμο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας.

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε συζητήσει και με τον ΕΟΦ και με τον ΙΦΕΤ. Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη που οφειλόταν και σε παραγωγή από χώρες που λόγω πανδημίας έκλεισε η παραγωγή τους, αλλά και στη μεταφορά της πρώτης ύλης για να γίνουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε για ορισμένα φάρμακα, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. «Πράγματι, όταν έγινε η αναστολή χάσαμε και νοσηλευτές και γιατρούς και ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή να έχουμε νοσηλευτές και γιατρούς ευάλωτους μέσα στα νοσοκομεία με πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους», ανέφερε.

Και όπως είπε στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα, «οτιδήποτε είναι εναντίον των εμβολίων είναι τελείως αντιεπιστημονικό και αυτό είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα». Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κάλεσε επίσης τους ανεμβολίαστος και τους ανω των 60 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τονίζοντας ότι «έχουμε ένα χειμώνα μπροστά μας που σίγουρα οι λοιμώξεις πολλαπλασιάζονται».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος