Με self test και υπό τη σκιά της Όμικρον οι φετινές γιορτές

Τα δεδομένα της Όμικρον και τη διασπορά της στην κοινότητα αξιολογούν οι επιστήμονες, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στη χώρα μας.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, αν και εξαιρετικά μεταδοτική η Όμικρον, οι ενδείξεις φανερώνουν ότι προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσο.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι το νέο στέλεχος διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα σε 2-3 ημέρες, στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, ακόμα και οι ασυμπτωματικοί, οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα και τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσηλεύονται κατά μέσον όρο για 2,5 ημέρες αντί για 8 με λοίμωξη από μετάλλαξη Δέλτα.

Σταθεροποιημένο εμφανίζεται για ακόμα μία ημέρα το επιδημιολογικό φορτίο, με τους ειδικούς ωστόσο να εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση είναι παροδική, καθώς θεωρείται βέβαιο ένα ακόμα επιδημικό κύμα με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων.

Με self test τις γιορτές

Βασικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αύξηση των τεστ ενόψει και των εορτών. «Επέλεξα να εμπιστευτώ τους πολίτες» δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τη δωρεάν διανομή δύο self test σε όλους για τις γιορτές.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στη δεύτερη φάση άμυνας μετά τις γιορτές εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών που μιλούν ακόμα και για 20.000 κρούσματα την ημέρα. Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η επέκταση της τηλεργασίας και οι αλλαγές στο ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όχι όμως το κλείσιμο των σχολείων. «Όλα, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022 και εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι απουσιάζει από τη μάχη για την Υγεία. «Ειλικρινά λυπάμαι για ένα κόμμα που, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο αρχηγός του πριν από λίγο καιρό, επιλέγει να γίνει συνειδητός υπονομευτής της χώρας. Απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε και τις ζητάει τώρα που η “Όμικρον” επιτίθεται. Κρίμα. Όμως η υγεία των Ελλήνων είναι πάνω από τα κόμματα και από τις διαφορές τους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι πολίτες αδιαφορούν τελικά για όσους αδιαφορούν για το κοινό καλό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον ρυθμό της Όμικρον ο πλανήτης

Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον είναι πια το κυρίαρχο και στη Δανία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ευθύνεται για το 73% των νέων μολύνσεων.

Στη Γερμανία, συνεδριάζει ο καγκελάριος Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, καθώς οι επιστήμονες έχουν ζητήσει να επιβληθούν εκτάκτως περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Στην Ισπανία, η Καταλονία σχεδιάζει να επαναφέρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τη λειτουργία των χώρων εστίασης στο 50%.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί και σχεδιάζει νέα οικονομική βοήθεια για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Με self test και υπό τη σκιά της Όμικρον οι φετινές γιορτές
AP Photo/Frank Augstein

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με νέο διάγγελμα, θα ανακοινώσει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους πολίτες και θα τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού.

ΕΜΑ για μετάλλαξη Όμικρον: Άγνωστο αν απαιτείται προσαρμοσμένο εμβόλιο

«Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» στην ερώτηση αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απαιτεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σ’ αυτή, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων, πρόσθεσε.

Η Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μια πολύ πιο σταθερή θέση απ’ ό,τι πέρυσι». «Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», πρόσθεσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τον EMA.

Η μετάλλαξη Όμικρον διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη, καθώς και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με self test και υπό τη σκιά της Όμικρον οι φετινές γιορτές

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος