Με «όπλο» τα self tests για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων

Τα self tests, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά μέτρα προστασίας αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή των ειδικών έδωσε διευκρινήσεις για τη συμπληρωματική στρατηγική της μαζικής διενέργειας ατομικών τεστ στον πληθυσμό, τονίζοντας πως θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου με στόχο την εύρεση των ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού. Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα την εβδομάδα για περίοδο δύο μηνών.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης για πρώτη φορά μετά από 7 εβδομάδες, και γνωστοποίησε πως επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η προοπτική είναι με τη διευρυμένη εφαρμογή των τεστ να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα γυμνάσια και τα λύκεια, και το λιανεμπόριο πιθανότατα στις 12 Απριλίου. Παράλληλα, υποχρεωτικό θα είναι το self test για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, αλλά και στα σχολεία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Μειώνεται η διαφορά εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, με ορατό όμως το ισοζύγιο εισαγωγών ασθενών και εξιτηρίων.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, τις τελευταίες 3 ημέρες, έγιναν 808 εισαγωγές και δόθηκαν 682 εξιτήρια.

Ελαφρά βελτιωμένη είναι η εικόνα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί πολύ καλά το σύστημα των υποστηρικτικών νοσοκομείων. Ερυθρός Σταυρός και Σισμανόγλειο» δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 707 διασωληνωμένους, 1.496 νέα κρούσματα κορονοϊού και 53 θανάτους.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες.

Η Θεσσαλονίκη με 167 νέα κρούσματα «ξεπέρασε» το κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκαν 157 νέες λοιμώξεις.

«Θα πιεστούν το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αφού υπάρχουν εκεί 3.000 ενεργά κρούσματα» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Σχετικά Άρθρα: Τα σενάρια για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων – «Κλειδί» τα self tests

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος