Με μέτρα και εντατικό testing η επιστροφή στα σχολεία – Διευκρινίσεις για τα self test

Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα με νέο υγειονομικό πλαίσιο και συνεχείς διαγνωστικούς ελέγχους, δημιουργεί ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές. Ωστόσο η προμήθεια των δωρεάν self test αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς πολλοί γονείς ταλαιπωρήθηκαν επί πολλή ώρα στις ουρές, ενώ τα αποθέματα σε αρκετά φαρμακεία εξαντλήθηκαν.

Λόγω της υψηλής ζήτησης, σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έγιναν άμεσα ενέργειες ανεφοδιασμού από φαρμακαποθήκες και από το απόθεμα της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, τρεις στους τέσσερις μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ήδη πάρει τα τεστ που τους αναλογούν. Σε κοινή δήλωσε που εξέδωσαν το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα Σάββατο 8/1 διατέθηκαν «περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών» χαρακτηρίζοντας την προσέλευση ως «τη μεγαλύτερη από ποτέ».

«Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες», προσθέτουν στην κοινή δήλωση τα δύο υπουργεία, διευκρινίζοντας ότι «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ.

Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας», καταλήγουν.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή στην ΕΡΤ, αναφέροντας ότι ύστατη λύση θα είναι όποιο παιδί δεν καταφέρει να προμηθευτεί το self test, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση του σχολείου για να αποσταλεί από την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το τεστ και να το κάνει το πρωί της Δευτέρας, πριν εισέλθει στη σχολική αίθουσα.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα τεστ έχουν υπολογιστεί για τις περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί σε μαθητή η είσοδος στο σχολείο, χωρίς τη μαθητική κάρτα.

Εν τω μεταξύ, σημείο τριβής και προβληματισμού φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί, τόσο το άνοιγμα των σχολείων μεσούσης της ευρείας διασποράς, όσο και το ποσοστό 50% +1, που απαιτείται για να κλείνει ένα τμήμα.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει επιφυλάξεις, προκειμένου να πάρει μια ανάσα το υγειονομικό σύστημα, ενώ η ΟΛΜΕ αντιδρά στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και βρίσκει ανεπαρκή τα μέτρα. Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι καθηγητές έχουν κηρύξει δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το θέμα με την προμήθεια self test και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Φανή Καλαθάκη, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος