Με απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η συμφωνία – Δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις

Με βαριές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά από μια μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές, 64 ήταν όχι, ενώ 11 προτίμησαν το παρών.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών.

Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν όχι, 11 δήλωσαν παρών, τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας ΝΑΙ επί της αρχής και ΠΑΡΩΝ σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ παρών προτίμησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε σαφές ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα ακολουθήσουν θα είναι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Ό,τι λέει», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ σε ερώτηση αν θα δρομολογηθούν εξελίξεις μετά τις 20 απάντησε: «Η κυβέρνηση και ο καθένας σήμερα εδώ πήρε την ευθύνη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο που επέλεξε, και ο καθένας θα κριθεί γι’ αυτό. Η υπερψήφιση σήμερα της συμφωνίας από τη Βουλή δείχνει, σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση και πλειοψηφικό σχήμα στη Βουλή, πλειοψηφικός αριθμός, υπηρετούν σήμερα τη μέγιστη ανάγκη της χώρας, η οποία είναι -σας εξήγησα τα βήματα- σήμερα το Eurogroup, στη συνέχεια εκταμίευση της δόσης και έπεται η μεγάλη διαδρομή μέχρι… Νομίζω ότι είπα οι ενέργειες θα γίνουν στα πλαίσια του Κανονισμού και του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος».

H ψήφιση της συμφωνίας μας βάζει σε μια τροχιά σταθεροποίησης της οικονομίας, από την άλλη ωστόσο κοστίζει τη δεδηλωμένη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δήλωσε στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για τη χάραξη ξεκάθαρης πολιτικής, καθώς φαίνεται ότι το ένα πέμπτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θέτει εαυτόν εκτός κυβερνητικού σχηματισμού.

Την πρόταση του για ευρύτατες πολιτικές συνεννοήσεις και σχηματισμό κυβέρνησης από πρόσωπα ευρύτερου επιστημονικού και κοινωνικού κύρους για να φύγει η χώρα μπροστά, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

ΠΗΓΕΣ : ΕΡΤ-1 Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Με 222 ψήφους έναντι 64, εγκρίθηκε η συμφωνία – Οι κινήσεις του πρωθυπουργού με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα (vid)

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος