Σε ύφεση η φωτιά στη Ρόδο – Δύσκολη η νύχτα – Μεγάλες οι καταστροφές

Σε ύφεση είναι τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε την Κυριακή στη Ρόδο. Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν καεί μέχρι στιγμής περί τα 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, στο νησί φτάνουν ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο, και η βραδιά ήταν δύσκολη όχι μόνο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και για τους κατοίκους. Επίσης ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού.

Τρία ήταν τα πύρινα μέτωπα, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.
«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.

Στην δασική πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Α/Φ με το Beriev-200 και 6 Ε/Π (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις επόμενες ώρες οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα που προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε ύφεση η φωτιά στη Ρόδο – Δύσκολη η νύχτα – Μεγάλες οι καταστροφές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Με ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.
Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης
ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων».

Την ίδια ώρα, με ενισχυμένες τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή της Κοτρωνιάς Σουφλίου.

Σε ύφεση η φωτιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Παραδείσι, του δήμου Αγρινίου. Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, που είχαν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους». Σε ύφεση και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιαλείας.

Σε ύφεση η φωτιά στη Ρόδο – Δύσκολη η νύχτα – Μεγάλες οι καταστροφές
Πυρκαγιά στην περιοχή Ζήρια, του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος