Πυρκαγιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κινδύνευσε στρατόπεδο ― Σταδιακή αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος (video – εικόνες)

Σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία του ενός εκ των δύο εργοστασίων της ΔΕΗ (στη Σορωνή) που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στην κοιλάδα των πεταλούδων. Ωστόσο έως αυτή την ώρα, η πόλη της Σάμου είναι στο σκοτάδι. Έκλεισαν τα εστιατόρια. Ροδίτες και τουρίστες βρίσκονται στους δρόμους.

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κινδύνευσε στρατόπεδο ― Σταδιακή αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος (video – εικόνες)
Φωτό John Markantonis

Η φωτιά πλέον κατευθύνεται προς την περιοχή Καλυθιές, ενώ έχει δοθεί εντολή για ενίσχυση στην περιοχή Σταυρός. Συγκινητική η ενέργεια πολιτών που διαθέτουν καταλύματα να παρέχουν τα κενά τους δωμάτια σε όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κινδύνευσε στρατόπεδο ― Σταδιακή αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος (video – εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες σε βίντεο από την πυρκαγιά στη Ροδο, μεταφέρει η υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHub του Κέντρου BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Μήνυμα προς τους πολίτες από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου:

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κινδύνευσε στρατόπεδο ― Σταδιακή αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος (video – εικόνες)

Η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση λόγω των ανέμων. Οι κάτοικοι των χωριών Μαριτσά και Δαματριά ενημερώθηκαν ότι πρέπει να απομακρυνθούν. Μήνυμα του 112 έστειλε  μόνο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  για την εκκένωση του χωριού Ψίνθος. Επί τόπου συντονίζει το έργο της κατάσβεσης ο  αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Σύσκεψη θα γίνει σε λίγο στην Καλόπετρα, κοντά στις Πεταλούδες.

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κινδύνευσε στρατόπεδο ― Σταδιακή αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος (video – εικόνες)

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι κοντά στην περιοχή Παντάνασσα της Ρόδου για να επεκταθεί στη συνέχεια κοντά στην κοιλάδα των πεταλούδων, την οποία και απείλησε. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα. Από το πέρασμα της φωτιάς στο στρατόπεδο κάηκαν ολοσχερώς δύο κτήρια.

Στην περιοχή επιχειρούν,  επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 3 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, 20 οχήματα. Μέχρι τη δύση επιχειρούσαν 4 E/Π και 3 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχει ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Από τη φωτιά κάηκε φάρμα με στρουθοκάμηλους, ενώ μεταφέρθηκαν έγκαιρα τα πτηνά. Λόγω των καπνών έγινε αλλαγή στην πορεία προσγείωσης των αεροπλάνων.

Αχαΐα

Στο μεταξύ, βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια Αχαΐας. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον σε χαράδρα στη Ζήρια και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δέκα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και αρκετά υπέστησαν ζημιές κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους ενώ έχουν καταστραφεί πολλές καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.

Εκατοντάδες άτομα απεγκλωβίστηκαν από την εθνική οδό, όπου αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία, και εκκενώθηκαν 4 οικισμοί, ξενοδοχεία και παιδικές κατασκηνώσεις.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στη θέση Ζήρια του Δήμου Αιγιαλείας, Αχαΐας, είναι σε ύφεση με διάσπαρτες ενεργές καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και περιοδικά εναέριες δυνάμεις, αναφέρει στην απογευματινή ενημέρωση το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής.

Έβρος

Όλη τη νύχτα θα παραμείνουν οι επίγειες δυνάμεις τα πεζοπόρα τμήματα και τα υδροφόρα οχήματα στην περιοχή της Κοτρωνιάς Σουφλίου ώστε να ελέγχουν τις πολυάριθμες εστίες φωτιάς που υπάρχουν στην περιοχή .

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, «η πυρκαγιά ήταν αρκετά μεγάλη, όμως δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η δασική έκταση που κάηκε είναι μεγάλη χωρίς να έχει εκτιμηθεί προς το παρόν. Το θετικό είναι ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη επίγειες δυνάμεις πεζοπόρα τμήματα και πολλά υδροφόρα οχήματα απ όλη την περιφέρεια ΑΜΘ και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ 2 αεροσκάφη τύπου καναντέρ, δυο πετζετέλ και δυο ελικόπτερα της περιοχής, ήταν τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν σ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι λιγοστοί κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή έχουν επιστρέψει στο χωριό που ευτυχώς απειλήθηκε από την φωτιά μόνο στις παρυφές του, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιες από το πέρασμα της.

Ο νότιος και κεντρικός Έβρος αύριο θα βρίσκεται σε βαθμό υψηλής επικινδυνότητας γι αυτο και όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε ολονύχτια επιφυλακή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας αύριο σε δάση

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου θα ισχύσει αύριο, με απόφαση περιφερειάρχη, καθώς σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4) για τις περιοχές αυτές.

Αγρίνιο

Η δασική φωτιά στο Παραδείσι Αγρινίου, εξακολουθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μέχρι την δύση του Ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Φάρσαλα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

Ρεπορτάζ: Βενιανάκη Ρένα, Γαβριλιώτη Μαριέρα, Χριστίνα Μέγα,  Αριστείδης Μιαούλης, Μαρία Μανάκα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος