Μαγιορκίνης: Σαφή σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης της επιδημίας (video)

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για σαφή σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς περνάμε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία πολλοί γυρνάνε από διακοπές.

«Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι τις προηγούμενες επτά μέρες» είπε μεταξύ άλλων.

«Συνολικά λοιπόν η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα και τάσεις συρρίκνωσης, σημεία που ελπίζουμε να αποτυπωθούν και στο σύστημα υγείας σύντομα. Θα πρέπει ακόμα ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βρισκόμαστε λοιπόν στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από καλοκαιρινές διακοπές κι αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο βρισκόμαστε έναν μήνα μετά τον Ιούλιο όπου εμβολιαστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και συνεπώς αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας τώρα από ότι πιο πριν σε αυτή την κρίσιμη για την επιδημία ομάδα. Το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες και γι’ αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς η βοήθειά τους ήταν και είναι κρίσιμη σημασίας» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος