«Μάχη» ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα» – Στο επίκεντρο εμβολιασμοί και εστίαση (video)

Εκθετική είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», που αναμένεται να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού. Το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε Αττική και Κρήτη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τα δεκάδες κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά, την Κόρινθο και το Καπανδρίτι, σε παιδιά και εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 9/7 ανακοινώθηκαν 1.997 νέα κρούσματα, 141 διασωληνωμένοι και 12 θάνατοι.

Μεγάλη είναι η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα, φτάνοντας το 178%.

Εν μέσω καλοκαιριού, έφτασε το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι ειδικοί ανησυχούν και προειδοποιούν πως μόνο οι εμβολιασμοί μπορούν να ανακόψουν αυτή τη δυναμική.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ , αναφέρει πως: «Έπεται συνεχής αύξηση μέχρι Δεκαπενταύγουστο, όπου θα φτάσουμε στα 3.400 περίπου κρούσματα μέσο όρο».

Έκκληση να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών, έκανε στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη. Ή εμβολιάζονται οι άνω των 50 ή θα ζήσουμε τα δράματα που περάσαμε στα προηγούμενα κύματα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνει: «Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία».

H Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ,επισημαίνει: «Η αυξητική τάση οφείλεται στη νέα μετάλλαξη Δ, στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και στον τουρισμό».

Εν τω μεταξύ, να αυξήσει την ταχύτητα των εμβολιασμών επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας. “Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό μέσο πειθούς, ενθάρρυνσης αλλά και υποχρεωτικότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στα Νέα.

Η έκρηξη στα κρούσματα, αλλά και το γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται πλέον κυρίως στις νεότερες ηλικίες (καθώς το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των φορέων που εντοπίζονται πλέον είναι τα 23 έτη) αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποίηση των αποφάσεων, καθώς στόχος είναι πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες για το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, αλλά και σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς.

Μεγάλες αποκλίσεις, εμφανίζονται στα ποσοστά των εμβολιασμένων στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «πρωταθλητές» στον εμβολιασμό είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, έχοντας εμβολιαστεί με μια δόση σε ποσοστό 81% και πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 60%.

Στη Δυτική Αττική το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στην ανατολική Αττική με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 21,97% ενώ μόλις το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων.

Παράταση μέχρι τις 17 του μήνα της διάθεσης από τα φαρμακεία των τεσσάρων self test, τα οποία επεκτείνονται και στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει μοναχός από το Άγιον Όρος. Ο 49χρονος, που διαγνώστηκε με τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Δια της «Πειθούς» τα επόμενα βήματα για εμβολιασμένους και εστίαση (video)

Συναγερμός σε κατασκηνώσεις για κρούσματα κορoνοϊού σε Χανιά, Χαλκιδική, Κορινθία και Καπανδρίτι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος