Δια της «Πειθούς» τα επόμενα βήματα για εμβολιασμένους και εστίαση (video)

Σε εκθετική πορεία φαίνεται πως κινείται η επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας, με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» να απειλεί τους ανεμβολίαστους. Σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αλλαγές στη λειτουργία των κλειστών χώρων διασκέδασης.
Σε αναμονή για τα καινούρια μέτρα είναι οι υπεύθυνοι των χώρων εστίασης και διασκέδασης. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποκρυσταλλωθεί τι μέλλει γενέσθαι με το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων τους σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, εστιάτορας δήλωσε: «Τί θα πούμε στους πελάτες; Μην μπαίνεις ή μπες μέσα ο ανεμβολίαστος να κολλήσεις τους άλλους; Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τίποτε)

Ο Τάσος Μαυροφρύδης, υπεύθυνος χώρου εστίασης, αναφέρει ότι: «Οι πρώτες σκέψεις είναι να είμαστε αμιγείς για το καλό όλων».

Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν κατεβάσει, στο κινητό ή στο τάμπλετ, την εφαρμογή του ψηφιακού ελέγχου των πιστοποιητικών. Το κόβιντ πας θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι καθώς και ποιοι έχουν αρνητικό τέστ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Πολύ απλά θα περνάει κανείς την εφαρμογή, αυτός που ελέγχει την έχει κατεβάσει θα την περνάει πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης είτε πάνω από το κινητό είτε πάνω σε χαρτί και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».

Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Όταν η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επισήμανε ότι: «Eίναι πολύ δύσκολο μετά από τόσους μήνες κόπωσης να ελέγξεις τον κόσμο. Γι΄αυτό έχουμε σαφή μηνύματα και θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο».

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει για ποιες κατηγορίες εργαζομένων, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος τονίζει: «Το σύνταγμα το επιτρέπει και τα δικαστήρια, ως μέτρο ύστατης ανάγκης σε περιπτώσεις, κατηγορίες εργαζομένων στην πρώτη γραμμή».

Με όλα τα απαραίτητα έγγραφα οι ταξιδιώτες περιμένουν σε κάθε λιμάνι, υπομονετικά στην ουρά, μέχρι να γίνει ο έλεγχος για την επιβίβασή τους.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης σε ψηφιακή μορφή ή εκτυπωμένο από την πλατφόρμα gov.gr.

Ισχυρή σύσταση προς τους ταξιδιώτες, για διενέργεια self tests κατά την επιστροφή τους από τα νησιά, έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 17 Ιουλίου η δωρεάν διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η χορήγησή τους επεκτείνεται και στις ηλικίες 12-17 ετών.

Όλα θα κριθούν πάντως, από την πορεία της πανδημίας και την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Επιχείρηση πειθούς από την κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών και να χτιστεί το τείχος ανοσίας, τη στιγμή που στον ορίζοντα ανοίγεται μία κρίσιμη εβδομάδα για ένα φάσμα ανακοινώσεων που ξεκινά από την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς και φτάνει μέχρι τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα; Ότι στις 15 Ιουλίου θα άνοιγαν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα).

Η έκρηξη στα κρούσματα, αλλά και το γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται πλέον κυρίως στις νεότερες ηλικίες (καθώς το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των φορέων που εντοπίζονται πλέον είναι τα 23 έτη) αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποίηση των αποφάσεων, καθώς στόχος είναι πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα σενάριο, η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά μόνο στους εμβολιασμένους. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να προορίζουν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Λία Χρισταρά, Δημήτρης Γκάτσιος

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος