Μ. Θεοδωρίδου: «Πράσινο φως» για 4η δόση εμβολίου – Σε ποιους συνιστάται και πότε

Στην τέταρτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολούθησε τα δεδομένα και συζήτησε το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού” τόνισε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να ειναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με MRNA εμβόλια μετά το πέρας τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική δόση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός με 4η δόση είναι προαιρετικός αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν και πρόσθεσε ότι δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά.

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, είπε ότι πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12-17 με ανοσοκαταστολή, για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση. Για παιδιά 12-17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος