Πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Διανύουμε τον 6ο μήνα του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα και τα γεγονότα επισφραγίζουν τα οφέλη από τον εμβολιασμό, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19. Σημείωσε ότι περισσότεροι από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα δικαίωμα – προνόμιο των πλήρως εμβολιασμένων που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες.

«Διαπιστώνεται μία απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν» ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου. Υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς μας σε νοσοκομείο με νόσο βαριά ή να καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους».

Αναμφίβολα, είπε, αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί να εμβολιαστούν αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί.

«Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις και εγκρίσεις από Οργανισμούς (FDA, EMA κ.ά). Ανέφερε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα βασίσει την απόφασή της για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. «Δεν θα γίνει πεδίο διακρίσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε.

Για τις εγκύους, όπως είπε, οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται όσες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, όπως οι νοσηλεύτριες, και όσες διατρέχουν κίνδυνο συννοσηρότητας (με διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά). Ο εμβολιασμός τους θα πρέπει να γίνεται αφού πάρουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι η μετάδοση του κορονοϊού από την έγκυο στο έμβρυο είνα εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, σημείωσε ότι φαίνεται πως ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον «φραγμό», όπως είναι ο πλακούντας, μεταξύ εγκύου και εμβρύου, με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις για το έμβρυο. Πρόκειται για άλλη μία έκφραση της δράσης της λοίμωξης από τον κορονοϊό που ενισχύει – όπως είπε – τη σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων κατά της Covid-19.

«Δικαίωμα – προνόμιο» των πλήρως εμβολιασμένων

Για ένα δικαίωμα – προνόμιο των πλήρως εμβολιασμένων το οποίο θα ισχύσει σε λίγες ημέρες έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αποκάλυψε ότι όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στη χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα:

– απλώς θα παρακολουθούνται

– δεν θα απαιτείται να κάνουν μοριακά τεστ και self-tests

– δεν θα προβλέπεται καραντίνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος