Μ. Θεοδωρίδου: Να προετοιμαζόμαστε για την τριδημία – Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις μεταλλάξεις

Array

Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευστούμε, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό και οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρόβλημα. Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και την γρίπη είναι αναγκαίος βάση συστάσεων και χαλάρωσης των μέτρων και ας μην τον αμελούμε» ανέφερε.

Όπως είπε: «εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τοπυλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε.

Εχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης[…] Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «τα επικαιροποιημένα εμβόλια ως αναμνηστική δόση έχουν βασικό και κύριο στόχο την ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων». Τόνισε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου η προστασία των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και σημείωσε ότι φαίνεται ότι πάρα τις επιφυλάξεις ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων κι έναντι των νέων αντιγόνων.

Συμφωνα με το Nature και «μια αισιόδοξη πρόβλεψη που μακάρι να επαληθευθεί» όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί». Ωστόσο συμπλήρωσε η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται.

Για τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές του ιού δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της παράλλαξης Ο. «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμιστεί τρόπον τινά η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδίαιτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου τουλάχιστον 3 μήνες από τον βασικό εμβολιασμό όπως και για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά για τα οποία μπορεί να δοθεί ενισχυτική δόση 3 μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό που είναι 3 δόσεις.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι ο FDA ενέκρινε τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος νέου επιδημικού κύματος από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη» διευκρίνισε.

Κορονοϊός – εβδομαδιαίος απολογισμός: 164 θάνατοι, 85 διασωληνωμένοι, 53.436 νέα κρούσματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος