Κορονοϊός: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΧΒΒ σε οκτώ δείγματα

Array

Οριακή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε την εβδομάδα 24 έως 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 53.436 σημειώνοντας αύξηση κατά 1 %. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένοι ασθενείς, έναντι 82 της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο αριθμός των ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε κατά 12%.

164 πέθαναν την περασμένη εβδομάδα, έναντι 138 του προηγούμενου επταήμερου. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία σημείωσε οριακή αύξηση κατά 3% (145 εισαγωγές ανά ημέρα).

Οι επαναλοιμώξεις αποτελούν το 23% του συνόλου των νέων μολύνσεων. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κατά από τη μονάδα στο 0,99.Κορονοϊός: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΧΒΒ σε οκτώ δείγματαΣύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου των δειγμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 22 κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον BQ.1 (τα 10 είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα) και 6 κρούσματα της BQ.1.1. (ένα επιπλέον από την προηγούμενη εβδομάδα).

Από την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» έχουν καταγραφεί συνολικά 68 κρούσματα – τα δύο από αυτά την τελευταία εβδομάδα.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται στη χώρα μας η μετάλλαξη ΧΒΒ η οποία κυριαρχεί στη Σινγκαπούρη η οποία αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Οι υποπαραλλαγές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ενδέχεται να συνυπάρξουν μέσα στο Δεκέμβριο, στην Ευρώπη, με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 5 (σήμερα κυριαρχεί στη χώρα μας στο 95% των μολύνσεων) και Όμικρον 4.

Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον διαφεύγουν της ανοσίας, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα επικαιροποιημένα εμβόλια παρέχουν κάλυψη έναντι σοβαρής νόσησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος