Πάνω από 3 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα (video)

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της Covid – 19 στην Ελλάδα. Το 43% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό 31%, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

«Εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι έχουν ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού στη χώρα και οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, και για τα mRNA εμβόλια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Έφερε ως παράδειγμα ότι κάποιος μπορεί σήμερα να κλείσει ραντεβού να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer στις 30 Ιουνίου ή με εμβόλιο της Moderna αύριο, 23 Ιουνίου.

Οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού στο εξωτερικό, μπορούν με το σχετικό πιστοποιητικό από την ξένη χώρα να προσέρχονται σε ΚΕΠ, όπου θα καταχωρίζεται ο εμβολιασμός, και να κλείσουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.

Επίσης, «λόγω των αλλαγών στην αποθήκευση των εμβολίων», όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «μειώθηκε σε 6 ημέρες το διάστημα που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές».

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν κλείσει ραντεβού θα λάβουν από το βράδυ της Τρίτης μηνύματα sms με προτεινόμενο νέο ραντεβού, ώστε εάν θέλουν, να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά στις παραδόσεις των εμβολίων στη χώρα αναμένονται:

  • από την Pfizer-BioNTech περισσότερες από 1.550.000 δόσεις τον Ιούλιο, με τις συνολικές παραδόσεις για το τρίτο τρίμηνο να ανέρχονται σε 4.880.000
  • από την Moderna 380.000 δόσεις
  • από την Johnson & Johnson 192.000 δόσεις τον Ιούνιο και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 86%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει φτάσει στο 91%. Στο νοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο τομέα οι εμβολιασμένοι ανέρχονται στο 69% και στον ιδιωτικό τομέα στο 73%. Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 66% και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 70%.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επανέλαβε τη διαβεβαίωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως είναι το μοναδικό μέσο για να προστατεύσουμε τις δικούς μας και να επιστρέψουμε σε μία κανονική ζωή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος