Μ. Σανταμούρης: Ο φυσικός που δροσίζει τις πόλεις με τεχνολογία κλιματικής ανάσχεσης

Σε απευθείας σύνδεση με την Αυστραλία ο Ματθαίος Σανταμούρης, φυσικός στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνει εξηγεί πώς μπορείνα μειωθεί ως και 15 βαθμούς η αστική υπερθέρμανση και αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας η αρχή έγινε πριν από μια δεκαετία σε σημεία όπως η Ιερά Οδός.

«Το έχουμε καταφέρει στην Αθήνα με πρωτοποριακή παρέμβαση την περασμένη δεκαετία, όταν σχεδιάστηκαν τα πρώτα συστήματα κλιματικής ανάσχεσης με έργα στο Φλοίσβο, στο Μαρούσι, στην Κατερίνη, στη Θεσσαλονίκη και στο δήμο της Αθήνας με έργα που επέφεραν μείωση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς αλλά δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν», λέει ο φυσικός.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν καινούργιες τεχνολογίες κλιματικής ανάσχεσης που βασίζονται στα λεγόμενα υπέρψυχρα υλικά αλλά και σε φυτά που επιτρέπουν μείωση ως 4,5 βαθμούς.

«Το έχουμε πετύχει σε 250 πόλεις σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ματθαίος Σανταμούρης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι πειραματικό αλλά εφαρμοσμένο. Για παράδειγμα, όπως είπε, στο Λος Άντζελες έχουν εφαρμοστεί σε έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων ψυχρά υλικά, σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Τα υπέρψυχρα υλικά είναι τεχνολογία που στέλνει την ανεπιθύμητη θερμότητα στο διάστημα, εξηγεί στη συνέχεια και ειδικά για την Αθήνα αναφέρει:

«Η άσφαλτος στην Αθήνα έχει θερμοκρασία 70 – 80 βαθμών γιατί αποθηκεύει την ακτινοβολία. Τα υλικά αυτά στέλνουν μέσω του λεγόμενου ατμοσφαιρικού παραθύρου κατευθείαν στο διάστημα τη θερμότητα, αντί να αποθηκεύεται. Οταν επικρατεί θερμοκρασία 35 βαθμών, αυτά τα υλικά είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα φυσικό κλιματιστικό».

Παραπλήσια ήταν η τεχνολογία που πριν από μια δεκαετία εφαρμόστηκε στην Ιερά Οδό. Τα υλικά αυτά κοστίζουν 5 -10 ακριβότερα από τα συμβατικά. «Αλλά το κόστος της αδράνειας είναι 10 φορές μεγαλύτερο», επισημαίνει ο Ματθαίος Σανταμούρης.

Πηγή: ΕΡΤ -«Newsroom»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος