Μ. Γκάγκα για ευλογιά των πιθήκων: Κανείς δεν συζητά εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πληθυσμό – Προσέχουμε χωρίς άγχος

Καθησυχαστική σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ενώ ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν συζητά για εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πληθυσμό.

«Οι εικόνες που βλέπουμε με τα εξανθήματα είναι οι ακραίες. Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αντίθετα ο κορονοϊός ξεκίνησε τη μια μέρα και στις 10 μέρες είχαμε χιλιάδες κρούσματα» είπε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» και συνέχισε:

«Καταρχήν είναι πολύ εύκολο να δεις που βγαίνει εξάνθημα, δεν έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις, άρα προσέχουμε χωρίς να έχουμε άγχος». Όπως αναφέρει η κ. Γκάγκα η στενή επαφή σημαίνει πολλή ώρα κοντά στον ασθενή.

Όσο για τον αν θα υπάρξει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό είπε ότι «ακόμα ούτε το CDC ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συζητά κάτι τέτοιο για τον γενικό πληθυσμό. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και τους γιατρούς και το προσωπικό που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή που ελέγχουν τα δείγματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 24/5 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με μια μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από την ευλογιά των πιθήκων, περιγράφει όσα γνωρίζουμε για την μεταδοτική ασθένεια, εξηγεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για την συγκεκριμένη νόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και συστήνει τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Απαντήσεις περιμένουν οι γονείς των δύο μικρών παιδιών που πέθαναν στη Θεσσαλονίκη

Απαντήσεις περιμένουν οι γονείς των δύο παιδιών που πέθαναν στη Θεσσαλονίκη, του 8χρονου Μάριου και της 3χρονης Κατερίνας.

Ο 8χρονος κατέληξε στο Ιπποκράτειο αφού είχε κάποια συμπτώματα ίωσης. Κατέληξε σε ένα 24ωρο μέσα στο νοσοκομείο όπου έφτασε με σπασμούς και πυρετό. Η 3χρονη νοσηλεύτηκε στο Παπαγεωργίου για τουλάχιστον 10 μέρες, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν τι είχε, μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο και μετά από δύο ώρες το παιδί έχασε τη ζωή του. Έχει περάσει 1 μήνας και από τις δύο περιπτώσεις με τους γονείς να ζητούν απαντήσεις. Έχει γίνει νεκροψία νεκροτομή και στα δύο τραγικά περιστατικά, στη μια περίπτωση έδειξε εγκεφαλικό οίδημα και στην άλλη πνευμονικό, δεν έχει γίνει γνωστή όμως η αιτία του θανάτου. Αυτό θα το δείξουν οι ιστολογικές που θα γίνουν στην Αθήνα ενώ δεν έχουν βγει οι τοξικολογικές που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Η Μίνα Γκάγκα αφού εξέφρασε την λύπη της για τον χαμό των παιδιών είπε ότι γίνεται αυτεπάγγελτη έρευνα για τον αιφνίδιο θάνατο των παιδιών και ότι περιμένουν όλες τις απαντήσεις για να δώσουν και εκείνοι τις απαντήσεις στους γονείς.

Την ίδια στιγμή κατεπείγουσα έρευνα για τον θάνατο του 43χρονου στο «Παπανικολάου» με τον αδερφό του να ζητά εξηγήσεις και να τονίζει ότι δεν είχε θέματα με ουσίες.

Με ένα γιατρό μένει η κλινική ΩΡΛ Παπανικολάου

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην κλινική ΩΡΛ στο Παπανικολάου που θα μείνει με ένα γιατρό καθώς 2 από τους 4 γιατρούς βγαίνουν στη σύνταξη και από τους άλλους δύο επιμελητές που μένουν ο ένας έχει καταθέσει την παραίτησή του. Για το θέμα η Μίνα Γκάγκα είπε ότι οι θέσεις θα καλυφθούν καθώς από τα νοσοκομεία έχουν αιτήματα και για μόνιμες θέσεις και για θέσεις επικουρικές. Για τις μόνιμες θέσεις ξεκινάει η προκήρυξη για τα νοσοκομεία της περιφέρειας ενώ για τις θέσεις επικουρικών ανοίγουν κατευθείαν με το που υπάρχει πρόβλημα σε νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα – Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος