Long Covid: To χρόνιο σύνδρομο που μεταπείθει τους ανεμβολίαστους – Γυναίκες και νέοι τα «θύματα» (video)

Τι συμβαίνει με τα μεταλοιμώδη σύνδρομα που εμφανίζονται μετά τη νόσηση κάποιου από τον ιό SARS-CoV-2; Ο Δρ. Γεώργιος Σγούρδος, Διευθυντής διαγνωστικού κέντρου στη Λωζάννη, μίλησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τα επίμονα συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό και ταλαιπωρούνται για μήνες από το σύνδρομο «Long Covid».

Γιατροί, επιστήμονες αλλά και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επιμένει πως διεθνώς ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί για να προφυλάξει τον οργανισμό του από τον κορονοϊό.

Ο Έλληνας ιατρός-ακτινοδιαγνώστης, μίλησε στην ΕΡΤ για το σημαντικό αυτό ιατρικό σύμπτωμα αναφερόμενος σε δύο κατηγορίες νοσούντων: όλους όσοι έχουν συμπτώματα για 4 – 12 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και για το μετά Covid Σύνδρομο, στo οποία συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση.

«Συνήθως οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν παρατεινόμενα συμπτώματα σαν αυτά που εμφάνιζαν στο νοσοκομείο, όπως κόπωση», η οποία ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες και νέους ανθρώπους δυσανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν τη ζωή που είχαν πριν. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Αυτό τους καταβάλει ψυχοσωματικά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Γεώργιος Σγούρδος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που αρθογράφησε για το σύμπτωμα αυτό.

Long Covid: To χρόνιο σύνδρομο που μεταπείθει τους ανεμβολίαστους – Γυναίκες και νέοι τα «θύματα» (video)

Τι αναφέρουν τα επιστημονικά δεδομενα

Σημαντικές έρευνες διεθνώς αναφέρουν πως το μεταλοιμώδες σύνδρομο μετά από λοίμωξη του κορονοϊού μπορεί να εμφανιστεί σε έναν καθόλα υγιή οργανισμό από 3 έως και 12 μήνες μετρά από τη νόσηση του. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως ένας ασθενής μπορεί να μην έχει καν ακτινολογικά ευρήματα αλλά μόνο να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία θα τον οδηγήσουν σε σημείο να μην μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του, αφού σε αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να αναπνεύσει αλλά ακόμη και να ξεχνά στοιχειώδη και σημαντικά πράγματα, αφού ένα συχνό σύμπτωμα είναι και η διαταραχή μνήμης.

Οι ιατρικές μελέτες για το long covid, καταρρίπτουν συνεχώς το επιχείρημα κάποιων που λένε πως δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αφού θέλουν να αποκτήσουν αντισώματα μετά από τη νόσηση τους.

Ποια είναι τα επίσημα καταγεγραμμένα συμπτώματα

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η οποία συνεχίζει να ενημερώνεται, τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου long covid ή post covid-19 που έχουν καταγραφεί είναι μεταξύ των άλλων η κόπωση, δυσκολία ή απώλεια προσοχής και διαταραχές μνήμης, αλλά και ειδικότερα συμπτώματα που αφορούν σε ανοσολογικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κεντρικά και περιφερικά νευρολογικά, μυϊκά, αιματολογικά, γαστρεντερικά, νεφρικά / ουροποιητικά, ενδοκρινικά και καρδιομεταβολικά συστήματα.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος