Live: Οι φλόγες πολιορκούν την Ιπποκράτειο Πολιτεία – Η φωτιά απειλεί Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο – Ώρες αγωνίας

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλη έκταση της Βόρειας Αττικής, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Διέτρεξε το Κρυονέρι, στο οποίο, σύμφωνα με τις πυροσβεστικές Αρχές είναι αδύνατη η αναχαίτισή της, και τη Δροσοπηγή.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εκκένωσης από τις Αρχές της περιοχής «Πευκόφυτο» του Αγ. Στεφάνου.

Στις 01.45 περίπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10 φορτηγά του Ελληνικού Στρατού φορτωμένα με μεγάλους εκσκαφείς. Βρίσκονται επίσης οπλίτες, υπαξιωματικοί τόσο του Στρατού Ξηράς όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι περιμένουν διαταγές από τους ανωτέρους τους για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τον Βορρά.

Σε κλοιό φωτιάς βρίσκεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό. Εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης φλέγονται.

Μήνυμα για εκκένωση εστάλη ήδη για όσους διαμένουν σε Καπανδρίτι και Πολυδένδρι, που ωστόσο καλούνται να κινηθούν προς τον Βαρνάβα. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα, ότι ετοιμάζεται εκκένωση και για την περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τον Άγιο Στέφανο, κατευθύνεται πλέον προς το Καπανδρίτι, κι ενώ γίνεται λόγος για ύφεση της πυρκαγιάς, η ένταση του ανέμου δεν βοηθά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν αντιπυρική ζώνη στο Καπανδρίτι. Απειλούνται σπίτια. Μάχη δίνεται, παράλληλα, για να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι παραπάνω περιοχές το απόγευμα εκκενώθηκαν, από κοινού με αυτήν της Ιπποκρατείου Πολιτείας, καθώς και αυτήν των Αφιδνών. Στις Αφίδνες καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις. Δύο εγκαυματίες από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο ΚΑΤ. Στο ίδιο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί συνολικά 5 εγκαυματίες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εθελοντές πυροσβέστες βρίσκονται στην εντατική του νοσοκομείου ΚΑΤ. Άλλος εθελοντής πυροσβέστης, κατά την κατάσβεση στο Κρυονέρι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν έπεσε σε πηγάδι και τραυματίστηκε.

Για την Ιπποκράτειο Πολιτεία η οδηγία που είχε δοθεί είναι η διαφυγή προς Ωρωπό.

Η Εθνική Οδός είχε νωρίτερα κλείσει και στα δύο ρεύματα στο ύψος των Οινοφύτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν νωρίτερα να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί προς τον Άγιο Στέφανο.

Η νέα μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Βαρυμπόμπη, αρχικά κατευθυνόμενη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Και οι κάτοικοι του οικισμού της Δροσοπηγής κλήθηκαν το μεσημέρι με μήνυμα από το 112, να εκκενώσουν την περιοχή. Η πυρκαγιά πλησίασε τα σπίτια του οικισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα σημεία προσπαθούσαν επί ώρες να επιχειρήσουν τόσο εναέρια όσο και επίγεια μέσα. Συνεχείς ρίψεις γίνονταν από τρία καναντέρ, σε μια μεγάλη προσπάθεια να σωθούν σπίτια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δόθηκε εντολή το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας. Στη μεταφορά συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε στις 21:00, ενώ στις 21:30 ακολούθησε ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στο συντονιστικό κέντρο της περιοχής έσπευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος μετέβη στη συνέχεια και στο κέντρο συντονισμού της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποιησε και αυτοψία στο Τατόι, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

«Η “μάχη” πλέον δίνεται ώστε να μην κατευθυνθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία – Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» επισήμανε νωρίτερα στην ΕΡΤ από το σημείο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο δήμαρχος Διονύσου – Κρυονερίου Γιάννης Καλαφατέλης περιέγραψε στην ΕΡΤ την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην περιοχή. «Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι. Έχουν δοθεί οδηγίες από το 112 νωρίτερα», είπε.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Στα σημεία, σύμφωνα με την ΠΥ, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α..

Live: Οι φλόγες πολιορκούν την Ιπποκράτειο Πολιτεία – Η φωτιά απειλεί Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο – Ώρες αγωνίας

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Z. Κακαβάς ο καπνός είναι πυκνός. Ήδη τα εναέρια μέσα κάνουν στοχευμένες ρίψεις και επιχειρούν ενισχυμένες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς Βαρυμπόμπη και στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το μέτωπο κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα, εξαιτίας του οποίου εκκενώθηκαν η Ιπποκράτειος Πολιτεία και η Δροσοπηγή. Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, επιχειρούν εννέα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Μουσών από την οδό Ορφέως

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

• Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στο μεταξύ, άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική, που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώθηκε το ειδικό πλαίσιο στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Όπως επισήμανε ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης, τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου οι δράσεις να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές» στο πλευρό των πληγέντων, να επουλωθούν άμεσα οι πληγές και να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε.

Σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στις Αφίδνες ενώθηκε πάνω και κάτω από την Εθνική οδό. Το πύρινο μέτωπο κινείται πως την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Αυξάνονται οι ριπές του ανέμου, εστιάζουν σε μέτωπο που καίει σε χαράδρα στις Αφίδνες. Επιχειρούν 8 πυροσβεστικά να σβήσουν τη φωτιά σε αυτό στο σημείο. Στο μεταξύ έφτασαν οι πρώτες ενισχύσεις από τη Γαλλία. Πρόκειται για 83 πυροσβέστες και δύο canadair, ενώ περιμένουμε ακόμη ενισχύσεις από Κύπρο, Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος