Φωτιές – Αττική: Στις φλόγες Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειος Πολιτεία – Όλες οι εξελίξεις Live

Άνιση μάχη με τη φωτιά δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η φωτιά έχει φουντώσει και πλέον κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της μέσα από τους οικισμούς, ενώ ακούγονται εκρήξεις από τους μετασχηματιστες σε κολώνες της ΔΕΗ, αλλά και από ευφλεκτα υλικά σε βιοτεχνικές μονάδες που καίγονται. Οι φλόγες σηκώνονται σε ύψος 100 μέτρων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλη την επικράτεια όπου καταγράφονται αυτή τη στιγμή 56 ανοιχτές πυρκαγιές. Πριν λίγο δυστυχώς ανακοινώθηκε ότι ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης κάτοιος της Ιπποκρατείου Πολιτείας έχασε τη ζωή του σε ατύχημα

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων και Άγιο Στέφανο.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στο Κρυονέρι. Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης, υπήρξε προσαγωγή ενός νεαρού. Οι αρχές προσπαθούν να διακριβώσουν εάν πράγματι βρέθηκε στο μέτωπο για να βοηθήσει στην κατάσβεση όπως ισχυρίστηκε κατά την προσαγωγή.

“Εχει περικυκλωθεί όλο το βόρειο κομμάτι του Κρυονερίου και καίγεται. Εχουν φύγει όλοι θυμιζει νεκρή πόλη. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί κι έχει φύγει, είπε ο αντιδημαρχος κ. Λουκάτος. Την ώρα που μιλά ακούγονται εκρήξεις από πυλώνες της ΔΕΗ και φαίνεται ο στροβιλισμός του καπνού λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Δείτε το βίντεο

Μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι δεν είχαν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ούτε είχαν ξεκινήσει ρίψεις νερού. Ένα δεύτερο μέτωπο καίει από την νότια πλευρά.

Πυροσβεστική και αστυνομία απομακρύνουν τους πάντες και από την Ιπποκράτειο προς Βαρνάβα, καθώς υπάρχουν βυτιοφόρα στην περιοχή και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή

Παράλληλα οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και δυσχεραίνεται το έργο της κατάσβεσης.

Μετά το μεσημέρι εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό.

Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής , εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τις πυρκαγιές

Το πρωί εστάλη sms από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να εκκενωθούν Πολυδένρι και Καπανδρίτι.

Φωτιές – Αττική: Στις φλόγες Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειος Πολιτεία – Όλες οι εξελίξεις Live

Με άλλο sms δόθηκε εντολή εκκένωσης για Μαλακάσας και Σφενδάλη προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.

Φωτιές – Αττική: Στις φλόγες Κρυονέρι, Αφίδνες και Ιπποκράτειος Πολιτεία – Όλες οι εξελίξεις Live
Εξαντλημένοι πυροσβέστες

Πέρα από το μεγάλο μέτωπο εκεί, άλλο ένα μαίνεται στο Κατσιμίδι στις Αφίδνες, ενώ και το μέτωπο της Δροσοπηγής αναζωπυρώθηκε ξανά.

Έκκληση για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, για συνδρομη απο υδροφόρο και πυροσβεστικό απηύθυνε ο κοινοτάρχης Αφιδνών κ. Θεοδωρακόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι ένα μόνο ελικόπτερο επιχειρεί στην περιοχή. “Το μέτωπο μήκους 6-7 χλμ εκτείνεται με διάσπαρτες εστίες. Χρειάζονται ρίψεις νερού στη χαράδρα πίσω απο την κοινότητα αλλιώς θα καούν άλλα 15 σπίτια” είπε.

Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο “Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται και εκρήξεις. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

Ένα μέτωπο φωτιάς καίει 400μ.- 500μ. πριν τα διόδια Αφιδνών και κατευθύνεται προς την λίμνη Μαραθώνα. Στην περιοχή αυτή έχουν καεί σωλήνες θερμοκηπίων και υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στην αναπνοή. Οι άνεμοι δυναμώνουν πολύ και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλη υπάρχει μια πληροφορία ότι στο ύψος της Μαλακάσας η φωτιά πάει να περάσει την Εθνική Οδό.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Νωρίτερα, επισκέφτηκε το ΚΑΤ ο Υπουργός Υγείας όπου διακομίστηκαν και χρειάστηκε να διασωληνωθούν δύο εθελοντές πυροσβέστες.

Οπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σε νοσοκομεία της Αθήνας διακομίστηκαν συνολικά εννέα περιστατικά, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας 11 άτομα, που αν χρειαστεί θα μεταφερθούν στη Λαμία, ενώ εκκενώθηκε Γηροκομείο στον Αγιο Στρέφανο και μεταφέρθηκαν στην Παμακάριστο και το ΕΛΠΙΣ.

Εν τω μεταξύ στη δομή της Ριτσώνας μεταφέρθηκαν με ασφάλεια οι διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας.

«Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης “Αγνοδίκη” με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ.», σημείωσε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ1 ο διοικητής των δομών της Μαλακάσας, Χαράλαμπος Χρήστου.

«Από την εκκίνηση του φαινομένου τέθηκαν σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες της Δομής και σε συνεργασία, όλοι οι φορείς, προχωρήσαμε σε εκκένωση με ασφάλεια και πολύ γρήγορες διαδικασίες. Μεταφέραμε πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή της Ριτσώνας: 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με ασφάλεια».

Ο κ. Χρήστου, τέλος, ανέφερε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγεια και εναέρια, προκειμένου να προστατευθεί η Μαλακάσα, οι κάτοικοί της και οι άνθρωποι που διαβιούν στη δομή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος