Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Αγωνία για την Πάρνηθα από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Αντιμέτωποι με τις φλόγες βρίσκονται οι μονάδες πυρόσβεσης από νωρίς το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Στέρεας Ελλάδας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις καλούν σε προληπτική εκκένωση οικισμών. Πύρινα μέτωπα υπάρχουν στον Κουβαρά, στην Σαρωνίδα, στα Καλύβια, στο Λαγονήσι, στα Δερβενοχώρια, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και στο Λουτράκι. Μόνο σήμερα εκδηλώθηκε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σπίτια, αυτοκίνητα, ελαιόδεντρα, ζώα, έχουν παραδοθεί στις φλόγες από το μεσημέρι σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσο, Σαρωνίδα. Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.27 στον Νέο Κουβαρά. Κατευθύνθηκε προς οικισμό Πέτα και στις 14.37 έφτασε στους οικισμούς Μελισσουργό και Τραμπουριά. Στις 15.07 άρχισε να απειλεί Λαγονήσι, Σαρωνίδα Ανάβυσσο. Η φωτιά λόγω των ανέμων κάλυψε απόσταση 12 χιλιομέτρων μέσα δύο ώρες. Έγινε απειλητική και προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τις εστίες τους. “Εκκενώστε προς Αθήνα”, έγραφε η εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση, προς όλους όσοι ήταν στο Λαγονήσι, στις 16.22 το απόγευμα.

Η φωτιά απείλησε 15 άλογα στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

Νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αναβύσσου σημειώθηκαν εκρήξεις καθότι υπήρχαν φιάλες στο πίσω μέρος μίας μονοκατοικίας που περικυκλώθηκε από τις φλόγες. 

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν η Αστυνομία, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που διέθεσαν 2 ελικόπτερα σινούκ, μηχανήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Αγωνία για την Πάρνηθα από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. Επίσης κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Νωρίτερα, ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός που προσήχθη ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του. Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Ωστόσο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. “Ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης δύο ανδρών ημεδαπών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Συνεχίζονται ΕΔΕ και ανακριτικές διεργασίες για τις υπόλοιπες πυρκαγιές” είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Αγωνία για την Πάρνηθα από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Ανησυχία επικρατεί όμως και για τη φωτιά που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίωνκοντά στα όρια με την Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα. Οριοθετήθηκε πάντως η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει τις μεγάλες πυρκαγιές» στην Αττική, την Βοιωτία και την Κορινθία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Την ίδια ώρα, ενιαίο μηχανισμό ενεργοποιούν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, σε συνέχεια αναγκών προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την σημερινή πυρκαγιά.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Αγωνία για την Πάρνηθα από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοδιοίκηση Σαρωνικού και Κερατέας: Η καταστροφή είναι τεράστια – Στείλτε εναέριες ενισχύσεις

Φωτιά στο Λουτράκι: Εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκηνώσεις και γηροκομείο

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Μαρτυρία γνωστής ηθοποιού στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της φωτιάς

Κέρκυρα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στις Λούτσες


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος