Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο (video)

Array

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα, καθώς τα πύρινα μέτωπα έχουν μεν υποχωρήσει, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει. Πιο επικίνδυνη παραμένει η φωτιά στον Έβρο, όπου έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα από το δάσος-natura της Δαδιάς.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο πύρινο μέτωπο στα νοτιοδυτικά του δάσους της Δαδιάς,  ώστε να μην κινδυνεύσει το χωριό Λευκίμμη.  Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό και τις φωλιές του Μαυρόγυπα.

Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφη.

Στην Ηλεία, Κρέστενα, Γρύλος και Βρίνα βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Μακρίσια λόγω των θυελλωδών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Πεύκα, αγροικίες και δύο σπίτια στην Κρέστενα έγιναν στάχτη. Η μεγάλη φωτιά άφησε πίσω της χιλιάδες στρέματα καμένου δάσους. Οι κάτοικοι έζησαν δραματικές ώρες μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βασικό μέτωπο.

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης  Θεοδωρικάκος που έσπευσε επί τόπου.

Όπως είπε, δεν είναι τυχαίες 15 πυρκαγιές, ενώ ανέφερε ότι έγινε και μία σύλληψη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το νησί της Λέσβου απειλείται από την πύρινη λαίλαπα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Η φωτιά καίει μακριά από σπίτια σε δύο μέτωπα προς τα χωριά Σταυρός και Βρύσα.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντικαθιστούν τις κολόνες που έχουν καεί.

Η ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα

Καλύτερη είναι η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας 58 δασικές πυρκαγιές. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να τεθούν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Η κύρια προσπάθεια γίνεται στο δάσος της Δαδιάς.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο, σε εξέλιξη είναι μόνο ένα ενεργό μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν 4-5 μποφόρ.

Σε ύφεση η φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας, μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες.

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στα Γρεβενά. Σε μία σύλληψη έχουν προχωρήσει οι Αρχές για εμπρησμό στην Εύβοια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Τρίτη 26/7 για τέσσερις περιφέρειες της χώρας – Συστάσεις στους πολίτες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

– Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ενδείξεις για εμπρησμούς – Συλλήψεις υπόπτων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στην Ηλεία και αφού ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, έκανε ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό.

«Πώς είναι δυνατόν και 20 ημέρες 15 φωτιές στο νομό Ηλείας. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».

«Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Μάλιστα ρωτήθηκε ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση έχει εικόνα για εμπρηστικές ενέργειες.

«Όλα διερευνώνται…Υπάρχουν περιοχές που έχουμε σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες για κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, όπου προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγάλη συχνότητα πυρκαγιών… Όλοι οι αρμόδιοι φορείς ψάχνουν και προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Στην προσαγωγή ενός 63χρονου υπόπτου για τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (25/7) στην περιοχή Άγιος Λουκάς στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Η προσαγωγή εξελίχθηκε σε σύλληψη.

Ο 63χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του Γιώργου Γεραφέντη, κινούνταν με μηχανάκι κι έβαζε τις φωτιές στην άκρη του δρόμου. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο και τα τρία μέτωπα των πυρκαγιών και δεν πήραν διαστάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος