Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Αττική – Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες – Μάχη σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή – Εκκενώνεται το Καλέντζι Μαραθώνα

Array

Μάχη μέσα στην περιοχή των Αφιδνών δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια.

Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς. “Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στις Αφιδνες, εκεί είναι το πρόβλημα. Οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης. Εκανε λόγο για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ο μεγάλος μας φόβος είναι η ενίσχυση των ανέμων, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ζητήθηκε και εκκένωση του οικισμού στο Καλέτζι Μαραθώνα.  “Η φωτιά είναι μακριά από το Καλέτζι. Το μέτωπο είναι και εκεί μεγάλο αλλά αντιμετωπίζεται”, είπε ο κ. Κόκκαλης. Περίπου στις 5:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

“Ζούμε την Κόλαση του Δάντη” – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, κάηκε βιοτεχνία ελαστικών

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο “Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται και εκρήξεις. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

“Το μέτωπο δεν είναι ενιαίο. Έχουμε και το μέτωπο της Ιπποκρατείου Πολιτείας αλλά και πρόβλημα στην ορατότητα λόγω του πυκνού μαύρου καπνού από τη μάντρα ελαστικών που καίγεται. Έχει γίνει τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή αναμένουμε μέτρα στήριξης. Έχουν καεί τα σπίτια περιφερειακά του χωριού. Δεν κινδύνευσαν κάτοικοι. Είχαμε εκκενώσει εγκαίρως” .

Υπερνάνθρωπη η ολονυχτία η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη συνδρομή των ΟΤΑ, περιφέρειας και εθελοντών για  να ελεγχθεί το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται σε μεγάλη έκταση της Βόρειας Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι εικόνες από τις πύρινες ζώνες χιλιομέτρων που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους είναι συγκλονιστικές. Οι ελπίδες είναι πλέον στραμμένες στα εναέρια μέσα που έχουν ξεκινήσει ρίψεις. Η φωτιά κατακαίει καθαρό δάσος όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις, με την πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους 7 και 8 μποφόρ να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν.

Δραματική έκκληση έκανε ο κ. Γιασημάκης δήμαρχος Ωρωπού για ενισχύσεις με εναέρια μέσα και υδροφόρες στις Αφίδνες. Εκανε λόγο για τραγική κατάσταση. Έχει καεί η Δροσοπηγή, η Κοσμοθέα, ο οικισμός Σταθμός, η φωτιά ανέβηκε στην Αγία Μαρίνα μπήκε στο Πέτσουλι και έχει περικυκλώσει τις Αφίδνες.Ο Ωρωπός δεν κινδυνεύει, είπε.

Ζημιές σε σπίτια και στις παρυφές του Κρυονερίου, το οποίο έχει κυκλωθεί δυτικά και απειλείται από άλλο μέτωπο που κατεβαίνει από τα βόρεια. Ο οικισμός εκκενώθηκε. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ηρακλής Χιώτης μίλησε για μεγάλη καταστροφή. “Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας περιμένουμε να κατέβει το μεγάλο μέτωπο από τα βόρεια εάν δεν σταματήσει άμεσα όλες οι βιομηχανίες είναι ακριβώς από κάτω και απειλούνται”, είπε. Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπάρχει ανησυχία για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Στην περιοχή του Τατοιου η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σήμερα. Από το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε χθες εχει καεί όλο το κοιμητήριο στα βασιλικά κτήματα.

Στο Κρυονέρι το μέτωπο φουντώνει με κατεύθυνση προς το υδραγωγείο με τους κατοίκους να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα υδροδότητησης που θα δυσχεράνει το έργο της κατάσβεσης. Μέσα στη νύχτα η φωτιά έφθασε μέχρι και τις παρυφές της πλατείας, αλλά και στη Δροσοπηγή, ενώ μπήκε και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα ξημερώματα η φωτιά πέρασε εκ νέου την Εθνική Οδό, και κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, όπου στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν αντιπυρική ζώνη, καθώς απειλούνται σπίτια. Κλειστή η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα στην Αθηνών – Λαμίας.

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την κατάσταση κυριως στο Πευκόφυτο

Εκκενώθηκε και η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Χθες κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση δύο εθελοντών πυροσβεστών στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, ενω άλλοι δυο εθελοντές πυροσβέστες έχουν ελαφριά εγκαύματα. Για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, εφημερευει εκτάκτως το «Σισμανόγλειο» και για τα περιστατικά εγκαυμάτων η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής – Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος