Λιθόκερος: Το δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο που αναστάτωσε τη Λάρισα

Ο λιθόκερος, το γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, που έχει πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα και μπορεί να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια έφτασε και στη Λάρισα. Τον εντόπισε έκπληκτη μια Λαρισαία στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο ποτάμι.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis – Belostomatidae όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών. Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το συγκεκριμένο έντομο στην περιοχή της Λάρισας. Πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί λιθόκερος στο Βόλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που… εντοπίζεται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως λιθόκερος είχε εντοπιστεί και στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Ο λιθόκερος, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη είxε εμφανιστεί το 2018 έξω από το Δημαρχείο Λαμίας και προκάλεσε… φόβο και έκπληξη στους υπαλλήλους.

Φόβο λόγω του μεγέθους του και έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Έτσι αποφασίστηκε τότε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας.

Eπίσης, το 2019 είχε τσιμπήσει ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί στον Πλαταμώνα.

Διαβάστε επίσης: Λιθόκερος: Το δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο με το επώδυνο δάγκωμα έκανε την εμφάνισή του στη Χαλκιδική – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος