Σχετικά με το δημοσίευμα του BBC που αναφέρει ότι η «ελληνική ακτοφυλακή πέταξε μετανάστες στη θάλασσα», στο οποίο αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τοποθετήθηκαν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι “το Λιμενικό Σώμα ευθύνεται φέτος για 40 θανάτους παράτυπων μεταναστών, προσφύγων κλπ.”, τόνισε:
“Καταρχάς, κάθε υπόθεση που ανακύπτει, κάθε καταγγελία, όπως έχει υποχρέωση η καθ΄ ύλην αρμόδια Αρχή, είτε είναι η Αρχή Διαφάνειας είτε η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Μετανάστευσης, ερευνάται, βέβαια και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Και, μάλιστα, αξίζει να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο, χάριν στην καλή συνεργασία μεταξύ και των ελληνικών και των τουρκικών Αρχών, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός από διακινητές, ώστε να καταπολεμάται στη ρίζα της η παράνομη μετανάστευση. Το ελληνικό Λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα, ως έχει καθήκον. Και πολλές φορές, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ξεπερνούν και τα όρια του καθήκοντος, και των αρμοδιοτήτων τους και τις υποχρεώσεις τους. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν και μέρες που είναι πάνω από δεκάδες. Δύσκολες μέρες. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, αυτό που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Και, μάλιστα, είναι λάθος να τους στοχοποιούμε. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε κάθε δημοσίευμα, κάθε έρευνα, αλλά επαναλαμβάνω: τα όσα αναφέρονται, δεν αποδεικνύονται σε καμία περίπτωση“.
Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι “στο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε μαρτυρίες, λένε ότι έχουν επιβεβαιώσει κάποιους από αυτούς τους θανάτους, λένε ότι έχουν στο μικρόφωνο σχεδόν ομολογία ενός λιμενικού. Είναι πολύ σοβαρές αυτές οι καταγγελίες και είναι από το BBC, δεν είναι κάποιο περιθωριακό Μέσο” ο κ. Μαρινάκης σημείωσε:
“Αν δεν κάνω κάποιο φοβερό λάθος, αν και αυτό αφορά ένα φυσικό πρόσωπο, υπάρχει και προσφυγή από κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται κατά αυτών των φερόμενων ως ομολογιών. Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην προηγούμενή μου απάντηση ότι κάθε καταγγελία, είτε είναι μέσω ενός δημοσιεύματος, είτε είναι από κάποιον πολίτη, είτε από οποιονδήποτε -εν πάση περιπτώσει- καταγγέλλει κάτι, ερευνάται εξονυχιστικά. Δεν σημαίνει από πριν ότι μια καταγγελία αρχειοθετείται. Η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο κράτος, που έχει θεσμούς, έχει Δικαιοσύνη και δεν απορρίπτει μία καταγγελία, ειδικά όταν αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αλλά η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει, έχει διαψεύσει διαχρονικά για πάρα πολλά χρόνια αυτούς τους ισχυρισμούς. Και, μάλιστα, πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει ανθρώπους μέσα από τη χώρα, δηλαδή Έλληνες, να είναι επισπεύδοντες της απόπειρας συκοφάντησης της χώρας. Εδώ μιλάμε, ενδεχομένως, για κάτι διαφορετικό. Όμως, σας το ξαναλέω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι αυτά τα οποία αναφέρονται, δεν αποδεικνύονται. Ελέγχονται, όμως, ελέγχεται κάθε καταγγελία και στο τέλος βγαίνουν τα ανάλογα πορίσματα“.
Κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν τα εξής: «Τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο.
Οι ενέργειές τους στο θαλάσσιο πεδίο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS Convention) και τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα (SAR Convention).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Συγκεκριμένα, από το έτος 2015 έως το έτος 2024 έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή 251.543 υπήκοοι τρίτων χωρών που βρέθηκαν σε κίνδυνο στο θαλάσσιο πεδίο, σε σύνολο 6.185 περιστατικών. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Όσον αφορά ισχυρισμούς για παράνομες πράξεις (που περιλαμβάνουν φερόμενες επαναπροωθήσεις, βίαιη συμπεριφορά ή/και οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση), πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι επιχειρησιακές πρακτικές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμορφώνονται πλήρως με το ισχύον διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο καθώς και με το ύψιστο ηθικό καθήκον της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.
Σε περίπτωση φερόμενων αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές αυτές, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ληφθείσες καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους, αναφορικά με την εκτίμηση για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση ή μη της υπόθεσης.
Αναφορές, δηλώσεις ή «μαρτυρίες» που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου των ανωτέρω θεσμικών διαδικασιών, στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι, η εξομοίωση του αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου με «pushbacks», αποτελεί ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα δίκτυα αυτά εφαρμόζουν εγκληματικές πρακτικές, επιβιβάζοντας τους μετανάστες σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα πλοία, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς σωσίβια, κατά τις νυχτερινές ώρες και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της επιβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, η δημοσιογραφική ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πρακτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης καθώς και των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ταξιδιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά περιστατικά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος