Λέκκας: Δεν υπάρχει χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία – Η τραγική εικόνα που αντίκρισε

Array

Για τα αίτια της καταστροφής μετά τις πυρκαγιές στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο για μία παθογένεια που μετράει 70 χρόνια.

«Δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία. Όπου θέλει χτίζει ο καθένας και στη συνέχεια έρχεται το κράτος και νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που ως το επί το πλείστον βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές» είπε και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες πριν δοθεί μία περιοχή στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δουν τους κινδύνους και στη συνέχεια υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία που επιβραβεύει όσους αυθαιρετούν. Και στη συνέχεια εκατοντάδες αυθαίρετα στην Αττική δεν μπορούν να κατεδαφιστούν για διάφορους λόγους που αντιστοιχούν σε νομοθετικά κοινά».
Ακόμα τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας».

«Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Λέκκας προτείνει «για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης».

Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής.

«Χρειάζονται σωστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και ενέργειες πρόληψης».

«Ολόκληρη πλαγιά της Πεντέλης έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο»

Στη συνέχεια περιέγραψε την πιο τραγική εικόνα που αντίκρισε από την φωτιά στην Πεντέλη: «Η πιο τραγική εικόνα ήταν μία πλαγιά της Πεντέλης που έμοιαζε σαν βομβαρδισμένη με αμέτρητους κρατήρες. Ήταν μια περιοχή που είχαν αναδασώσει οι εθελοντικές οργανώσεις. Είχαν μείνει μόνο οι κρατήρες στη βάση των δέντρων, για να ποτίζονται τα δέντρα. Φοβερή εικόνα. Κατάμαυρη περιοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος