Λ. Μενδώνη : Το επιχείρημα των Βρετανών για τα Γλυπτά έχει προ πολλού καταρριφθεί

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τις συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Ελγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί. Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους. Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Προσβλητικές έως επικίνδυνες, χαρακτήρισε χθες τις συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας THE ART NEWSPAPER που με τον ειρωνικό τίτλο «Βρέχει ξανά στον εκθεσιακό χώρο με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο», θίγει γι’ άλλη μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες συντήρησης των γλυπτών.

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες που δείχνουν μεταξύ άλλων έναν κουβά για το νερό που στάζει από την οροφή της αίθουσας με τα ελληνικά γλυπτά, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο.

Η απάντηση του βρετανικού μουσείου στην ΕΡΤ για τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα

“Οι αίθουσες 13 έως 18 στο ισόγειο του Βρετανικού Μουσείου έχουν αφαιρεθεί προσωρινά από τη δημόσια πρόσβαση. Το Μουσείο έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασίας σε αυτές τις γκαλερί και ο προγραμματισμός αυτής της εργασίας καθυστέρησε λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο πρόγραμμα του Μουσείου. Περαιτέρω εργασίες και έρευνες πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και αυτές οι γκαλερί είναι προς το παρόν κλειστές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών μας και η συλλογή ενώ πραγματοποιούνται αυτές οι έρευνες», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το Βρετανικό Μουσείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος